Ryż Ribe parbolied. Opakowanie 500 g.
Ryż parabolied (parzony) jest wynikiem specjalnego procesu, który jest znany ludziom od bardzo dawna. Ryż jest poddawany obróbce hydrotermalnej, której rezultatem jest wstępne obgotowanie ryżu w łusce. Gotowanie na parze ułatwia późniejsze gotowanie ryżu i nadaje ziarnu charakterystyczny bursztynowy kolor. Dzięki temu każde ziarno utrzymuje nienaruszone wartości odżywcze.
Ryż Ribe Parboiled nadaje się do risotto, samodzielnego spożycia, sałatek ryżowych i dodatków.
Gotowanie na parze to starożytny proces wywodzący się z populacji Hetytów i Babilończyków, którzy używali go w celu lepszej ochrony zebranych ziaren.
Ryż jest uprawiany we Włoszech - największego europejskiego producenta ryżu. Przez cały okres uprawy poddawany jest surowym europejskim wymogom. Warto spróbować, bo jego smak jest inny niż ryżu z Azji.
Gotować 12 – 14 min.
Wartość odżywcza w 100 g. produktu:
Wartość energetyczna: |
359 kcal/1523 kJ |
Tłuszcz: |
0,3 g |
Węglowodany: |
81,3 g |
- w tym cukry: |
0,3 g |
Błonnik: |
0,5 g |
Białko: |
7,4 g |
Sól: |
0,0 g |
Wyprodukowano i zapakowano we Włoszech.
Historia rodzinnej firmy Riso Vignola zaczyna się w 1880 roku. Dzisiaj, dzięki bardzo wysoko zaawansowanym technologiom i elastycznym metodom produkcji, Vignola jest producentem ryżu nastawionym na wysoką jakość, ale i wiernym swoim tradycjom.