Ryż basmati. Opakowanie 500 g.
Riso Basmati.
Ryż Basmati jest uprawiany głównie w Pakistanie i północnych Indiach. Jest to ceniona odmiana z długimi, cienkimi i perłowymi ziarnami. Ryż ma wyczuwalny i charakterystyczny aromat drzewa sandałowego. Podczas gotowania ziarna wydłużają się, uwalniają zapach, pozostają jędrne, zwarte i oddzielone.
Ryż basmati jest idealny do przystawek i dekoracji każdego dania indyjskiego oraz w kuchni międzynarodowej. To doskonały składnik do smacznych sałatek ryżowych.
Słowo „basmati” pochodzi z języka hinduskiego i oznacza: „królowa zapachu”. Smak i zapach tego ryżu potwierdzają, że nazwa ta jest w pełni zasłużona.
Włochy są największym europejskim producenta ryżu. Przez cały okres uprawy poddawany jest surowym europejskim wymogom.
Gotować 12 – 14 min.
Wartość odżywcza w 100 g. produktu:
Wartość energetyczna: |
354 kcal/1504 kJ |
Tłuszcz: |
0,4 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
0,1 g |
Węglowodany: |
80,4 g |
- w tym cukry: |
0,2 g |
Błonnik: |
1,0 g |
Białko: |
6,7 g |
Sól: |
0, 0 g |
Zapakowano we Włoszech.
Historia rodzinnej firmy Riso Vignola zaczyna się w 1880 roku. Dzisiaj, dzięki bardzo wysoko zaawansowanym technologiom i elastycznym metodom produkcji, Vignola jest producentem ryżu nastawionym na wysoką jakość, ale i wiernym swoim tradycjom.