BLOG delprima.pl
Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Trufle - o czym trzeba wiedzieć?

Trufle – z czym to się je?

Trufle należą do elitarnej grupy produktów. W hierarchii kulinarnej plasują się obok takich rarytasów jak szafran czy kawior, a ich cena potrafi przekroczyć kilka tysięcy euro za kilogram. Czym te niezwykłe grzyby przyciągają uwagę smakoszy ze wszystkich stron świata?

Ryż Arborio - do risotto (500g)

Dostępność: brak towaru
Cena: 18,43 zł 18.43
Cena w innych sklepach: 20,83 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Ryż Arborio - do risotto. Opakowanie 500 g.

Oryginalny ryż uprawiany we Włoszech.

Arborio to odmiana ryżu, której duże i perłowe ziarna uwalniają obfitą skrobię podczas gotowania, zapewniając doskonałe mieszanie składników. Powszechnie uprawiany w dolinie Padu, jest świetnym klasykiem włoskiej kuchni.

Składniki na risotto i przygotowanie:
a. 80-100 g ryżu na jedną porcję,
b. Podsmażane: np. piersi kurczaka lub warzywa np. cebula, cukinia, bakłażan, por, pieczarki,
c. Gotowane: można użyć np. kurczaka z rosołu oraz warzyw typu marchew w kostce, groszek itp.,
d. Rosół lub bulion warzywny 1-2 litry,
e. Wino białe lub czerwone,
f. Masło, oliwa, tarty parmezan.

1. Na głębokiej teflonowej patelni zeszklić na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę lub szalotkę, ok. 3-4 minuty. Dodać porcję ryżu, dobrze wymieszać i prażyć 1-2 minuty.
2. Zalać ryż bulionem, w takiej ilości aby tylko "przykrył" ryż i doprowadzić do gotowania.
3. Gotować przez 13-14 minut intensywnie mieszając.
4. Gdy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, należy dolewać kolejne porcje bulionu.
5. W 14 minucie gotowania sprawdzić czy wewnętrzna powłoka ryżu jest lekko twarda (al dente), a konsystencja kremowa i kleista. W takim przypadku zaprzestać dodawania bulionu.
6. W 12-13 minucie gotowania dodać do risotto proponowane składniki: kurczaka lub pozostałe warzywa. Aby nadać daniu aksamitności należy na koniec dodać 2-3 duże łyżki masła lub oliwy z oliwek i starty parmezan.
Ryż przeznaczony do zup lub do spożycia na sypko jako dodatek do dań i sałatek gotować 13-14 minut w osolonej wodzie na wolnym ogniu.

Ryż Arborio jest idealny do risotto, timbales i tradycyjnych potraw włoskich.

Węglowodany ryżowe są łatwo przyswajalne, trawione i natychmiast przekształcane w dostępną energię.

Ryż jest uprawiany we Włoszech - największego europejskiego producenta ryżu. Przez cały okres uprawy poddawany jest surowym europejskim wymogom. Warto spróbować, bo jego smak jest inny niż ryżu z Azji.

Gotować 15 – 17 min.

Wartość odżywcza w 100 g. produktu:

 Wartość energetyczna:  354 kcal/1504 kJ
 Tłuszcz:  0,4 g
  - w tym kwasy tłuszczowe nasycone:  0,1 g
 Węglowodany:  80,4 g
  - w tym cukry:  0,2 g
 Błonnik:  1,0 g
 Białko:  6,7 g
 Sól:  0, 0 g

Wyprodukowano i zapakowano we Włoszech.

 

Historia rodzinnej firmy Riso Vignola zaczyna się w 1880 roku. Dzisiaj, dzięki bardzo wysoko zaawansowanym technologiom i elastycznym metodom produkcji, Vignola jest producentem ryżu nastawionym na wysoką jakość, ale i wiernym swoim tradycjom.

Dane techniczne

Opakowanie torebka plastikowa
Waga/Pojemność 500g
Kraj pochodzenia Włochy

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl