Oliwa extra virgin z oliwek z Ligurii "Pinzimolio" niefiltrowana. Butelka 500 ml.
Oliwa z oliwek "Pinzimolio" to niefiltrowana, delikatna oliwa, która jest niezastąpionym dodatkiem do sałatek, makaronów, sosów, risotto, kuskusa, pomidorów i mozzarelli. Wytłaczana jest z oliwek pochodzących z pierwszej części zbiorów. Dzięki temu oliwa ta charakteryzuje się świeżym zapachem i delikatnie owocowym smakiem.
Jak określić datę butelkowania oliwy? Sprawa jest dosyć prosta - w przypadku większości oliw extra virgin z oliwek data minimalnej trwałości wynosi 18 miesięcy, więc data przydatności podana na butelce minus 18 miesięcy da nam dokładny dzień butelkowania.
Zbiory oliwek są raz do roku - na ogół jest to okres od listopada do stycznia. Oliwki muszą być tłoczone w ciągu kilkunastu godzin od zbioru, nigdy powyżej 24 godzin. Najczęściej jest to około 12-15 godzin. Potem oliwa jest przechowywana w stalowych tankach pod ziemią w atmosferze obojętnego gazu, w oczekiwaniu na butelkowanie.
W przypadku czołowych producentów oliwy extra virgin z oliwek, do których niewątpliwie należy firma Calvi, mamy pewność że oliwki z których została wyprodukowana dana partia oliwy należą do ostatnich zbiorów wynikających z powyższej kalkulacji.
Rodzina Calvi produkuje oliwy z oliwek wyłącznie z gajów oliwnych z regionu Ligurii nad Morzem Śródziemnym.
Przywiązanie do blisko stuletniej tradycji wytwarzania oliwy z oliwek ekstra virgin przez rodzinną firmę Calvi daje gwarancję wykwintnego smaku i jakości produktu. Strategia firmy jest bardzo prosta: dobre produkty i ich atrakcyjny wygląd. Ofertę uzupełniają: oliwki taggiasca, pesto, karczochy w oleju, doskonały tuńczyk, oleje smakowe.