Oliwa extra virgin z oliwek z Ligurii 'Mosto Oro' z oliwek odmiany Taggiasca. Butelka 750 ml.
Oliwa z oliwek "Mosto Oro" jest dumą firmy Calvi. To najlepsza oliwa w naszej ofercie - jej smak jest delikatny, a zapach piękny. Rodzina Calvi, do produkcji tej oliwy używa tylko oliwek produkowanych przez siebie.
Jest produkowana wyłącznie z najwyższej jakości oliwki "Taggiasca": jednej z najszlachetniejszych odmian oliwek, typowej dla wzgórz zachodniej Ligurii. Oliwki zbierane są ręcznie od grudnia do marca, przy szczycie ich dojrzewania i są natychmiast tłoczone na zimno. Dzięki niezwykle łagodnemu i lekko migdałowemu smaku, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia "Mosto Oro" wzbogaca najbardziej wyrafinowane dania i jest szczególnie polecana do ryb.
Butelki owinięte są złotą folią dla pełnej ochrony przed światłem.
Jak określić datę butelkowania oliwy? Sprawa jest dosyć prosta - w przypadku większości oliw extra virgin z oliwek data minimalnej trwałości wynosi 18 miesięcy, więc data przydatności podana na butelce minus 18 miesięcy da nam dokładny dzień butelkowania.
Zbiory oliwek są raz do roku. W przypadku oliwek gatunku Taggiasca jest to okres od listopada do stycznia. Oliwki muszą być tłoczone w ciągu kilkunastu godzin od zbioru, nigdy powyżej 24 godzin. Najczęściej jest to około 12-15 godzin. Potem oliwa jest przechowywana w stalowych tankach pod ziemią w atmosferze obojętnego gazu, w oczekiwaniu na butelkowanie.
W przypadku czołowych producentów oliwy extra virgin z oliwek, do których niewątpliwie należy firma Calvi, mamy pewność że oliwki z których została wyprodukowana dana partia oliwy należą do ostatnich zbiorów wynikających z powyższej kalkulacji.
Calvi została założona w 1921 roku przez Giuseppe Calviego jako mała tłocznia oliwy z oliwek. Strategia firmy jest bardzo prosta: dobre produkty i ich atrakcyjny wygląd.
Ofertę uzupełniają: oliwki taggiasca, pesto, karczochy w oleju, doskonały tuńczyk, oleje smakowe.
Polecamy ten produkt! Zdecydowanie wart swojej ceny.