BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Oliwa extra virgin z oliwek z Ligurii 'Mosto Oro' Taggiasca (500ml)

Dostępność: brak towaru
Cena: 91,25 zł 91.25
Cena w innych sklepach: 103,11 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Oliwa extra virgin z oliwek z Ligurii 'Mosto Oro' z oliwek odmiany Taggiasca 500 ml

Oliwa z oliwek "Mosto Oro" jest dumą firmy Calvi. To najlepsza oliwa w naszej ofercie - jej smak jest delikatny, a zapach piękny. Rodzina Calvi, do produkcji tej oliwy używa tylko oliwek produkowanych przez siebie. 

Jest produkowana wyłącznie z najwyższej jakości oliwki "Taggiasca": jednej z najszlachetniejszych odmian oliwek, typowej dla wzgórz zachodniej Ligurii. Oliwki zbierane są ręcznie od grudnia do marca, przy szczycie ich dojrzewania i są natychmiast tłoczone na zimno. Dzięki niezwykle łagodnemu i lekko migdałowemu smaku, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia "Mosto Oro" wzbogaca najbardziej wyrafinowane dania. Jest szczególnie polecana do ryb.

Butelki owinięte są złotą folią dla pełnej ochrony przed światłem.

Jak określić datę butelkowania oliwy? Sprawa jest dosyć prosta - w przypadku większości oliw extra virgin z oliwek data minimalnej trwałości wynosi 18 miesięcy, więc data przydatności podana na butelce minus 18 miesięcy da nam dokładny dzień butelkowania.

Zbiory oliwek są raz do roku. W przypadku oliwek gatunku Taggiasca jest to okres od listopada do stycznia. Oliwki muszą być tłoczone w ciągu kilkunastu godzin od zbioru, nigdy powyżej 24 godzin.  Najczęściej jest to  około 12-15 godzin. Potem oliwa jest przechowywana w stalowych tankach pod ziemią w atmosferze obojętnego gazu, w oczekiwaniu na butelkowanie.

W przypadku czołowych producentów oliwy extra virgin z oliwek, do których niewątpliwie należy firma Calvi, mamy pewność że oliwki z których została wyprodukowana dana partia oliwy należą do ostatnich zbiorów wynikających z powyższej kalkulacji.

 

Calvi została założona w 1921 roku przez Giuseppe Calviego jako mała tłocznia oliwy z oliwek. Strategia firmy jest bardzo prosta: dobre produkty i ich atrakcyjny wygląd.
Ofertę uzupełniają: oliwki taggiasca, pesto, karczochy w oleju, doskonały tuńczyk, oleje smakowe.

Polecamy ten produkt! Zdecydowanie wart swojej ceny. 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl