BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Oliwa extra virgin z oliwek z Ligurii 'Mosto Classico' (750ml)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 104,08 zł 104.08
Cena w innych sklepach: 117,62 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Oliwa extra virgin z oliwek z Ligurii "Mosto Classico". Butelka 750 ml.

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa z oliwek ekstra virgin "Mosto Classico" niefiltrowana o dość ostrym i owocowym smaku jest wyśmienitym dodatkiem do sałatek, makaronów oraz jako baza do marynat, mięs, ryb, warzyw - smażonych i z grilla. Rodzina Calvi wytwarza oliwy z oliwek wyłącznie z gajów oliwnych z regionu Ligurii nad Morzem Śródziemnym. Przywiązanie do blisko stuletniej tradycji wytwarzania oliwy z oliwek ekstra virgin przez rodzinną firmę.

Butelki owinięte są w zieloną folię, która zabezpiecza oliwę przed działaniem światła.

Wartość odżywcza w 100g produktu: 

 Wartość energetyczna: 900 kcal/3768 kJ
 Tłuszcz: 100 g
    - w tym kwasy tłuszczone nasycone: 16 g
    - w tym kwasy tłuszczone jednonienasycone: 76 g
 Węglowodany: 0 g
    - w tym cukry: 0 g
 Białko: 0 g
 Sól: 0 g

Jak określić datę butelkowania oliwy? Sprawa jest dosyć prosta - w przypadku większości oliw extra virgin z oliwek data minimalnej trwałości wynosi 18 miesięcy, więc data przydatności podana na butelce minus 18 miesięcy da nam dokładny dzień butelkowania.

Zbiory oliwek są raz do roku - na ogół jest to okres od listopada do stycznia. Oliwki muszą być tłoczone w ciągu kilkunastu godzin od zbioru, nigdy powyżej 24 godzin.  Najczęściej jest to  około 12-15 godzin. Potem oliwa jest przechowywana w stalowych tankach pod ziemią w atmosferze obojętnego gazu, w oczekiwaniu na butelkowanie.

W przypadku czołowych producentów oliwy extra virgin z oliwek, do których niewątpliwie należy firma Calvi, mamy pewność że oliwki z których została wyprodukowana dana partia oliwy należą do ostatnich zbiorów wynikających z powyższej kalkulacji.

Calvi została założona w 1921 roku przez Giuseppe Calviego jako mała tłocznia oliwy z oliwek.
Strategia firmy jest bardzo prosta: dobre produkty i ich atrakcyjny wygląd.
Ofertę uzupełniają: oliwki taggiasca, pesto, karczochy w oleju, doskonały tuńczyk, oleje smakowe.

Dane techniczne

Opakowanie butelka szklana
Waga/Pojemność 750ml
Kraj pochodzenia Włochy

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl