Oliwa extra virgin z oliwek z Ligurii "Mosto Classico". Butelka 750 ml.
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa z oliwek ekstra virgin "Mosto Classico" niefiltrowana o dość ostrym i owocowym smaku jest wyśmienitym dodatkiem do sałatek, makaronów oraz jako baza do marynat, mięs, ryb, warzyw - smażonych i z grilla. Rodzina Calvi wytwarza oliwy z oliwek wyłącznie z gajów oliwnych z regionu Ligurii nad Morzem Śródziemnym. Przywiązanie do blisko stuletniej tradycji wytwarzania oliwy z oliwek ekstra virgin przez rodzinną firmę.
Butelki owinięte są w zieloną folię, która zabezpiecza oliwę przed działaniem światła.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: |
900 kcal/3768 kJ |
Tłuszcz: |
100 g |
- w tym kwasy tłuszczone nasycone: |
16 g |
- w tym kwasy tłuszczone jednonienasycone: |
76 g |
Węglowodany: |
0 g |
- w tym cukry: |
0 g |
Białko: |
0 g |
Sól: |
0 g |
Jak określić datę butelkowania oliwy? Sprawa jest dosyć prosta - w przypadku większości oliw extra virgin z oliwek data minimalnej trwałości wynosi 18 miesięcy, więc data przydatności podana na butelce minus 18 miesięcy da nam dokładny dzień butelkowania.
Zbiory oliwek są raz do roku - na ogół jest to okres od listopada do stycznia. Oliwki muszą być tłoczone w ciągu kilkunastu godzin od zbioru, nigdy powyżej 24 godzin. Najczęściej jest to około 12-15 godzin. Potem oliwa jest przechowywana w stalowych tankach pod ziemią w atmosferze obojętnego gazu, w oczekiwaniu na butelkowanie.
W przypadku czołowych producentów oliwy extra virgin z oliwek, do których niewątpliwie należy firma Calvi, mamy pewność że oliwki z których została wyprodukowana dana partia oliwy należą do ostatnich zbiorów wynikających z powyższej kalkulacji.
Calvi została założona w 1921 roku przez Giuseppe Calviego jako mała tłocznia oliwy z oliwek.
Strategia firmy jest bardzo prosta: dobre produkty i ich atrakcyjny wygląd.
Ofertę uzupełniają: oliwki taggiasca, pesto, karczochy w oleju, doskonały tuńczyk, oleje smakowe.