BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Ocet balsamiczny z Modeny tradizionale D.O.P. 15-letni (100ml)

Dostępność: brak towaru
Cena: 299,86 zł 299.86
Cena w innych sklepach: 338,84 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 3.66667
Producent: Leonardi
Kod produktu: a508

Opis

Ocet balsamiczny z Modeny tradizionale D.O.P. 15-letni. Opakowanie 100 ml.

Produkt na zamówienie - prosimy pytać się o dostępność.

Zrobiony jest w 100% z zakwaszonego gotowanego moszczu z winogron, bez dodatku substancji aromatyzujących, karmelu, barwników, konserwantów. Zgodnie z wymogami rozporządzenia jednostek regulujących, tradycyjny ocet z Modeny D.O.P. musi być butelkowany przez konsorcjum octu balsamicznego.

Kształt butelki jest typowy, sferyczne szkło na prostokątnym masywnym cokole i jest obowiązkowy dla wszystkich producentów. Każda butelka opatrzona jest numerem.

Octy balsamiczne z Modeny są znane i cenione na całym świecie. W 200 roku Wspólnota Europejska przyznała octom balsamicznym specjalny certyfikat ochrony D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta).
Aby otrzymać certyfikat D.O.P. ocet balsamiczny musi być zaakceptowany przez członków i testerów specjalnych komisji od spraw ochrony Tradycyjnego Octu Balsamicznego z Modeny.

Istnieją dwa stopnie jakości octów D.O.., wiekowe: leżakujące w beczkach co najmniej przez 12 lat, ekstra wiekowe: leżakujące minimum 25lat.
Na opakowaniu nie może być odniesień do roku produkcji, czy sugerowania wieku produktu. Można jedynie zamieścić informację , że produkt jest ekstra wiekowy (Extra Vecchio) w przypadku octu leżakującego dłużej niż 25 lat.

Rozporządzenie komisji regulujących przyznawanie certyfikatów ściśle określa kształt butelki (sferyczne szkło na prostokątnym masywnym cokole) i jest on obowiązkowy dla wszystkich producentów Tradycyjnego octu Z Modeny. Każda butelka oznaczona jest certyfikatem D.O.P. i opatrzona numerem.

Certyfikowany ocet balsamiczny produkuje się wyłącznie z winogron typowych dla regionu Modeny, przede wszystkim z Trebbiano, Lambrusco, Pergoli i Berzemino, bez dodatku innych substancji.

Proces produkcji jest złożony. Uzyskany z winogron moszcz gotuje się w kotłach przez 20 godzin w temperaturze ok. 80 C, następnie umieszcza się w drewnianych beczkach wraz z „Matką octów” – bakteriami octowymi, które nadają octom balsamiczności.
Beczki są częściowo otwarte, w ich górnej części znajduje się prostokątny otwór przykryty gazą, dzięki czemu zachodzą procesy utlenienia, natlenowania i parowania (te procesy trwają jednocześnie w okresie letnim). Każdej zimy ocet przelewa się do kolejnych beczek: dębowych, orzechowych, wiśniowych, jesionowych i morwowych, co roku do innej, w ten sposób ocet zyskuje aromat różnych rodzajów drewna.

Gotowy produkt jest naturalnie gęsty, o pełnym kolorze, ciemno-brązowy ze złotymi refleksami. Zapach swoisty, przenikliwy i trwały, przyjemny słodko-kwaśny z wyczuwalnym aromatem drzewa dębowego i orzechowego. Smak wyważony, aksamitny, mocny i trwały, słodki, lekko kwaśny, z wyczuwalnym smakiem winogron Trebbiano i dżemu wiśniowego.

Zastosowanie octu balsamicznego jest niezwykle uniwersalne. Najlepiej smakuje w połączeniu z parmezanem i truskawkami. Doskonały w szczególności do potraw surowych. Jest wyśmienity wymieszany z oliwą Exra Virgin z oliwek w sałatkach, jak również idealny do potraw pieczonych i gotowanych. Wydobywa aromat i smak każdej potrawy. Smak octu nie dominuje w potrawach, ale doskonale z nimi współgra.
Jest także doskonały na dobre trawienie po obfitym posiłku.

Tradycyjny ocet balsamiczny z Modeny był w przeszłości istotną częścią dziedzictwa rodziny. Zapisywano go w spadkach, stanowił prestiżowy posag panien młodych z arystokratycznych rodów lub przechowywano na strychach, opiekując się nim ze szczególną troską i miłością z pokolenia na pokolenie.
Był uważany za panaceum na wszystkie choroby. Od czasów Renesansu znany w najwyższych szczeblach arystokracji. Rzadko ofiarowywany w prezencie, lecz jeśli już podarowany, stanowił dar godny królów i książąt.

Wyprodukowano i butelkowano we Włoszech.

 

Firma Leonardi rozpoczęła swoją działalność w XVIII wieku. Ocet balsamiczny, w którym się specjalizuje, jest wyjątkową przyprawą produkowaną w ograniczonej ilości, gdyż ten oryginalny może być wytwarzany wyłącznie na obszarach Modeny i Reggio Emilia.

Dane techniczne

Opakowanie butelka szklana
Waga/Pojemność 100ml
Kraj pochodzenia Włochy

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl