Ocet balsamiczny z Modeny Orlando 3. Butelka 250 ml.
Oryginalny włoski ocet balsamiczny.
Certyfikowany obszar pochodzenia - I.G.P.
Zrobiony jest w 100% z zakwaszonego gotowanego moszczu z winogron, bez dodatku substancji aromatyzujących, karmelu, barwników, konserwantów. Polecamy w szczególności do potraw surowych. Najlepiej smakuje w połączeniu z Parmezanem i truskawkami. Jest wyśmienity z oliwą Extra Virgin z oliwek w sałatkach oraz jako dodatek do potraw pieczonych i gotowanych. Wydobędzie aromat i smak każdej potrawy. Jest także doskonały na dobre trawienie po obfitym posiłku!
Skład: gotowany moszcz winogronowy, ocet winny. Zawiera siarczyny naturalnego pochodzenia.
Kwasowość 6%.
Wartość odżywcza w 100 g.:
Wartość energetyczna: |
202 kcal/845 kJ |
Tłuszcze: |
0 g |
- w tym nasycone: |
0 g |
Węglowodany: |
45 g |
- w tym cukry: |
45 g |
Białko: |
1,25 g |
Sól: |
0,06 g |
Wyprodukowano i butelkowano we Włoszech.
Firma Leonardi rozpoczęła swoją działalność w XVIII wieku. Ocet balsamiczny, w którym się specjalizuje, jest wyjątkową przyprawą produkowaną w ograniczonej ilości, gdyż ten oryginalny może być wytwarzany wyłącznie na obszarach Modeny i Reggio Emilia.
Tradycyjny ocet balsamiczny z Modeny był w przeszłości istotną częścią dziedzictwa rodziny. Zapisywano go w spadkach, stanowił prestiżowy posag panien młodych z arystokratycznych rodów lub przechowywano na strychach, opiekując się nim ze szczególną troską i miłością z pokolenia na pokolenie.
Był uważany za panaceum na wszystkie choroby. Od czasów Renesansu znany w najwyższych szczeblach arystokracji. Rzadko ofiarowywany w prezencie, lecz jeśli już podarowany, stanowił dar godny królów i książąt.