Ocet balsamiczny z Modeny I.G.P. Butelka 500 ml.
Oryginalny włoski ocet balsamiczny z Modeny.
Certyfikowane miejsce pochodzenia - I.G.P.
Producent: Leonardi.
Od ponad 140 lat rodzina Leonardi z okolic Modeny wytwarza najwyższej jakości octy balsamiczne.
Tradycyjne receptury są wciąż pilnie strzeżone.
Polecamy do sałatek, surowych i gotowanych warzyw, grilowanych mięs, ryb i omletów.
Bez dodatku karmelu i cukru.
Skład: ocet winny, moszcz winogronowy. Zawiera siarczany.
Kwasowość 6%.
Wartość odżywcza w 100 g.:
Wartość energetyczna: |
83 kcal/349 kJ |
Tłuszcze: |
0 g |
- w tym nasycone: |
0 g |
Węglowodany: |
15,5 g |
- w tym cukry: |
15,5 g |
Białko: |
0,8 g |
Sól: |
0,06 g |
Wyprodukowano i butelkowano we Włoszech.
Firma Leonardi rozpoczęła swoją działalność w XVIII wieku. Ocet balsamiczny, w którym się specjalizuje, jest wyjątkową przyprawą produkowaną w ograniczonej ilości, gdyż ten oryginalny może być wytwarzany wyłącznie na obszarach Modeny i Reggio Emilia.
Tradycyjny ocet balsamiczny z Modeny był w przeszłości istotną częścią dziedzictwa rodziny. Zapisywano go w spadkach, stanowił prestiżowy posag panien młodych z arystokratycznych rodów lub przechowywano na strychach, opiekując się nim ze szczególną troską i miłością z pokolenia na pokolenie.
Był uważany za panaceum na wszystkie choroby. Od czasów Renesansu znany w najwyższych szczeblach arystokracji. Rzadko ofiarowywany w prezencie, lecz jeśli już podarowany, stanowił dar godny królów i książąt.