Ocet balsamiczny z Modeny Castello 5. Opakowanie 250 ml.
Zrobiony jest w 100% z zakwaszonego gotowanego moszczu z winogron, bez dodatku substancji aromatyzujących, karmelu, barwników, konserwantów. Polecamy w szczególności do potraw surowych. Najlepiej smakuje w połączeniu z Parmezanem i truskawkami. Jest wyśmienity z oliwą Extra Virgin z oliwek w sałatkach oraz jako dodatek do potraw pieczonych i gotowanych. Wydobędzie aromat i smak każdej potrawy. Jest także doskonały na dobre trawienie po obfitym posiłku!
Polecamy do sałatek, surowych i gotowanych warzyw, mięs drobiowych, grillowanych mięs i ryb, omletów, pieczonych ziemniaków, warzyw strączkowych, zup, do marynowania, jako składnik sosu vinaigrette i dipów.
Skład: gotowany moszcz winogronowy, ocet winny. Zawiera siarczyny.
Produkt dojrzewający w drewnianych beczkach.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Tradycyjny ocet balsamiczny z Modeny był w przeszłości istotną częścią dziedzictwa rodziny. Zapisywano go w spadkach, stanowił prestiżowy posag panien młodych z arystokratycznych rodów lub przechowywano na strychach, opiekując się nim ze szczególną troską i miłością z pokolenia na pokolenie.
Był uważany za panaceum na wszystkie choroby. Od czasów Renesansu znany w najwyższych szczeblach arystokracji. Rzadko ofiarowywany w prezencie, lecz jeśli już podarowany, stanowił dar godny królów i książąt.
Wartość odżywcza w 100 g.:
Wartość energetyczna: |
228 kcal/970 kJ |
Tłuszcze: |
0 g |
- w tym nasycone: |
0 g |
Węglowodany: |
52 g |
- w tym cukry: |
52 g |
Białko: |
0,67 g |
Sól: |
0,05 g |
Wyprodukowano i butelkowano we Włoszech.
Firma Leonardi rozpoczęła swoją działalność w XVIII wieku. Ocet balsamiczny, w którym się specjalizuje, jest wyjątkową przyprawą produkowaną w ograniczonej ilości, gdyż ten oryginalny może być wytwarzany wyłącznie na obszarach Modeny i Reggio Emilia.