BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Mąka pszenna "Manitoba" (1kg)

Dostępność: brak towaru
Cena: 15,01 zł 15.01
Cena w innych sklepach: 16,96 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Mąka pszenna Manitoba. Opakowanie 1 kg.

Przeznaczenie: Idealna do przygotowania wyrobów cukierniczych, które długo utrzymują świeżość, takich jak brioches, panetton, pandoro i do przygotowania dużych pizzy, makaronu i do produkcji chleba z wykorzystaniem maszyny do chleba. Jest również idealna do polepszania wydajności i jakości innych rodzajów mąki.

Mąka Manitoba zawdzięcza swoją nazwę miastu w Kanadzie. Na tych terenach rosła pszenica - niezbyt wydajna, ale dość odporna na warunki pogodowe, w tym mróz. We Włoszech nosi nazwę mąki amerykańskiej.

Manitoba uważana jest za silną mąkę z indeksem W powyżej 300.

Indeks W jest stosowany w Europie Zachodniej i oznacza zawartość glutenu w mące. Mąkę dzieli się na trzy typy:

- mąki słabe - indeks W zawiera się w przedziale 90-160. Mąki takie są używane do wypieku herbatników, ciasteczek i ciast. Zawartość białka ok. 9%,
- mąki średnio silne z indeksem W pomiędzy 160 a 250. Są one używane do pizzy, foccacii i tradycyjnego chleba,
- mąki silne - indeks W powyżej 250.

Obecnie określenie "mąka manitoba" używane jest do wszystkich mąk z indeksem W powyżej 350.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

 Wartość energetyczna:  352 kcal/1491 kJ
 Tłuszcz:  1,94 g
  - w tym kwasy tłuszczowe nasycone:  0,36 g
 Węglowodany:  68,17 g
  - w tym cukry  1,58 g
 Błonnik:  2,67 g
 Białko:  13,81 g
 Sól:  0 g

 

Molino Grassi rozpoczęło swoją działalność w 1934 roku jako przetwórca pszenicy do wypieku chleba. W latach 60-tych druga generacja rodziny postanowiła odkrywać nowe obszary i rozpoczęła produkcję semoliny instalując jedną z pierwszych linii produkcyjnych do przetwarzania pszenicy Durum w północnych Włoszech. W latach 90-tych firma Molino Grassi była także jedną z pierwszych, która zrozumiała jak ważne jest rolnictwo ekologiczne. Dzięki wypracowanym metodom i poszanowaniu dla tradycji i ziemi stała się europejskim liderem w produkcji biologicznej. Od 80 lat Molino Grassi używa naprawdę doskonałych surowców by zaoferować równie doskonały produkt zarówno oid względem jakości jak i wartości odżywczej. 

Dane techniczne

Opakowanie torebka papierowa
Waga/Pojemność 1kg
Kraj pochodzenia Włochy

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl