
Wartości odżywcze anchois
Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?
Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?
Nowy wpis - zapraszamy do lektury!
Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?
Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?
Nowy wpis - zapraszamy do lektury!
Trufle – z czym to się je?
Trufle należą do elitarnej grupy produktów. W hierarchii kulinarnej plasują się obok takich rarytasów jak szafran czy kawior, a ich cena potrafi przekroczyć kilka tysięcy euro za kilogram. Czym te niezwykłe grzyby przyciągają uwagę smakoszy ze wszystkich stron świata?
Tradycyjny przepis na włoski makaron nadziewany.
Przy okazji trzeba wiedzieć, co to jest "kapłon". :)
Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?
Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?
Nowy wpis - zapraszamy do lektury!
Trufle – z czym to się je?
Trufle należą do elitarnej grupy produktów. W hierarchii kulinarnej plasują się obok takich rarytasów jak szafran czy kawior, a ich cena potrafi przekroczyć kilka tysięcy euro za kilogram. Czym te niezwykłe grzyby przyciągają uwagę smakoszy ze wszystkich stron świata?
Tradycyjny przepis na włoski makaron nadziewany.
Przy okazji trzeba wiedzieć, co to jest "kapłon". :)
Czy można mrozić raz rozmrożoną żywność? Czy jest to bezpieczne? A jeśli nie, to dlaczego?
Wszystko to w naszym najnowszym tekście! Zapraszamy do lektury.
Jajka - które wybrać w sklepie? Jak są hodowane kury? Ile jajek znosi kura?
Krótkie porównanie rolnictwa w Polsce i we Włoszech. Podstawowe dane, podobieństwa i różnice.
Z roku na rok stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami. Stajemy przy półce i czytamy informacje z etykiety. Sprawdzamy, co znajduje się w składzie, czy są konserwanty, barwniki, substancje wzmacniające smak. Patrzymy na tabelę z wartościami energetycznymi, szukamy ile jest cukru, jaka jest wartość energetyczna. Zajmuje to czas i przy wielu produktach może być to uciążliwie. Co zrobić, aby robić szybko zakupy i być świadomym konsumentem?
Ocet balsamiczny z Modeny
Rodzinna firma Leonardi istnieje od 1871 roku. Jest wiodącym producentem octu balsamicznego i przetworów z jego udziałem. W ofercie sklepu delprima.pl jest od samego początku. Sprzedajemy zarówno "zwykłe" octy do codziennego użytku, jak i produkty z 30-letnią historią.
Polecamy zapoznać się z gamą produktów, jak i sposobem powstawania tych wyjątkowych produktów.
O jakości octów świadczy fakt, że firma istnieje już 250 lat lat, dalej się rozwija, a jej produkty znane są na całym świecie.
Zapraszamy do lektury.
Co przychodzi nam do głowy, gdy słyszymy „włoskie jedzenie”? Chyba pierwsze skojarzenie to pizza i makaron. Potem wędliny, sery, oliwa i oliwki. I jeszcze… kawa. O ile do pizzy i makaronu wykorzystywana jest włoska mąka, wędliny i sery powstają z mięsa i mleka od włoskich zwierząt, a oliwki rosną na polach Italii, o tyle kawa jest przywożona niemal z całego świata.
Dlaczego oliwa z Ligurii jest tak poszukiwana?
Gdzie jest położona Liguria?
Jak i kiedy zbiera się oliwki?
Jakie oliwy macie w swojej ofercie?
Odpwiedzi na te i inne pytania w dzisiejszym wpisie!
Makaron - jaki wybrać?
Jajeczny czy zwykły?
A może bezglutenowy?
Postaramy się Państwu pomoc w wyborze.
Wyjątkowe oliwy z Ligurii dotarły już do naszego sklepu.
1. Oliwa "Lucinasco" D.O.P.
2. Oliwa Green Fruit
Czy żywność z Włoch jest bezpieczna? Czy można się zarazić dotykając przedmiotów? Czy wirus można "przewieźć" przez kilka granic?
Zapraszamy do lektury, która jest ważna i na czasie.
Makaron.
Jeden z najprostszych i jednocześnie najbardziej charakterystycznych składników kuchni włoskiej. Prosty w przygotowaniu i pasujący chyba do wszystkiego. No, może z wyjątkiem pizzy...
Która oliwę wybrać?
Oliwa z oliwek? Czy może olej z rzepaku? A może jeszcze z czegoś innego? W krótkim przeglądzie przedstawiamy oliwy i oleje dostępne w Polsce i w dużej mierze wytwarzane w Polsce. Na co zwrócić uwagę? Co wybrać?
Zapraszamy do lektury!
W dzisiejszym wpisie zamieścilismy najnowsze wyniki badań dotyczące spożycia cukru.
I nie chcieliśmy rozpisywać się o tym, że w naszej diecie - na ogół - jest za dużo cukru.
Chcieliśmy pokazać, co dzieje się z naszym organizmem (a głównie mózgiem) po dostarczeniu do organizmu cukru.
Zapraszamy do lektury!
Zapraszamy Państwa do zapoznania się z naszymi nowościami. Do oferty sklepu wprowadziliśmy nowe gatunki kawy Mokaflor, włoskie trufle, soki 100%, ocet balsamiczny z Modeny oraz włoski groszek konserwowy.
Spojrzenie na spożycie cukru w Polsce w przeciągu ostatnich dziesięciu lat. Niestety, wnioski dla nas nie są dobre. Zapraszamy do lektury artykułu.
U.S.News & World Report to amerykański wydawca wiadomości i informacji. Na podstawie wielu danych cyklicznie Publikuje także rankingi np. szkół wyższych, szpitali. Firma jest niezależna i istnieje już ponad 85 lat.
Na przełomie 2017 i 2018 roku na stronie internetowej pojawiło się zestawienie 41 diet/sposobów odżywiania. I z przyjemnością odnotowujemy, że pierwsze w ogólnym rankingu miejsce zajęła dieta śródziemnomorska. Co więcej – w kategorii zdrowe odżywianie uzyskała 4,9 punktu na 5 możliwych.
W dzisiejszym wpisie poruszamy problem zdrowej żywności - i to nie koniecznie ze znakiem "EKO". Warzywa, które są zasobem zdrowych składników - witamin, składników mineralnych i innych. Likopen, który jest m.in. w pomidorach jest wyjątkowym składnikiem. Wyjątkowym, bo działa na nasz organizm uzdrawiająco. I wyjątkowa choćby z tego powodu, że po podgrzaniu ilość dobrocennego likopenu zwiększa się dwukrotnie po podgrzaniu. Zapraszamy do lektury.