BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Czy we Włoszech rośnie ryż?
Czy we Włoszech rośnie ryż?

Czy we Włoszech rośnie ryż?

Pierwsze, co nam przychodzi do głowy, to zaprzeczenie. Myślimy sobie: ryż spotykany w polskich sklepach pochodzi z Kambodży, Wietnamu, Chin i innych azjatyckich krajów, ale nie z Italii. Tam rosną oliwki, winogrona, ale nie ryż.

A prawda jest inna. We Włoszech rośnie ryż i Włochy są jego największym europejskim producentem. Rocznie zbiera się go w ilości aż 1,5 miliona ton, choć stanowi to tylko 1% tego, co zbierają rolnicy w Indiach.

Pierwsze wzmianki o włoskim ryżu pochodzą z XV wieku, kiedy to cystersi z lokalnego klasztoru stwierdzili, że na nizinie Padańskiej panują doskonałe warunki do uprawy tego zboża. Jednak uprawa na skalę przemysłową zaczęła się dużo później, bo dopiero w XIX wieku. Zbudowano wtedy system kanałów nawadniających pola i od tego czasu areał upraw zaczął się systematycznie zwiększać.

 

Obecnie największe uprawy znajdują się na terenach Lombardii i Piemontu.

Przewagą włoskiego ryżu nad tym importowanym jest fakt, że cały proces wzrostu, zbioru i przetwarzania podlega pod surowe europejskie normy. Przy ryżu importowanym np. nie wiemy jakich środków chemicznych użyto podczas jego uprawy.

Najsłynniejszą włoską potrawą z ryżem jest risotto, danie charakterystyczne dla północnych Włoch. Do jego zrobienia potrzebna jest odmiana arborio, ew. carnaroli. Błędem jest używanie innych odmian.

 

W delikatesach delprima.pl mamy wiele odmian włoskiego ryżu.

Jest ryż arborio przeznaczony do risotto, jest ryż czarny, ryż czerwony. Mamy w ofercie również ryż basmati, ryż pełnoziarnisty, ryż parboiled. Amatorzy kuchni japońskiej znajdą też specjalny ryż do sushi i do maków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl