Czy we Włoszech rośnie ryż?
Pierwsze, co nam przychodzi do głowy, to zaprzeczenie. Myślimy sobie: ryż spotykany w polskich sklepach pochodzi z Kambodży, Wietnamu, Chin i innych azjatyckich krajów, ale nie z Italii. Tam rosną oliwki, winogrona, ale nie ryż.
A prawda jest inna. We Włoszech rośnie ryż i Włochy są jego największym europejskim producentem. Rocznie zbiera się go w ilości aż 1,5 miliona ton, choć stanowi to tylko 1% tego, co zbierają rolnicy w Indiach.
Pierwsze wzmianki o włoskim ryżu pochodzą z XV wieku, kiedy to cystersi z lokalnego klasztoru stwierdzili, że na nizinie Padańskiej panują doskonałe warunki do uprawy tego zboża. Jednak uprawa na skalę przemysłową zaczęła się dużo później, bo dopiero w XIX wieku. Zbudowano wtedy system kanałów nawadniających pola i od tego czasu areał upraw zaczął się systematycznie zwiększać.
Obecnie największe uprawy znajdują się na terenach Lombardii i Piemontu.
Przewagą włoskiego ryżu nad tym importowanym jest fakt, że cały proces wzrostu, zbioru i przetwarzania podlega pod surowe europejskie normy. Przy ryżu importowanym np. nie wiemy jakich środków chemicznych użyto podczas jego uprawy.
Najsłynniejszą włoską potrawą z ryżem jest risotto, danie charakterystyczne dla północnych Włoch. Do jego zrobienia potrzebna jest odmiana arborio, ew. carnaroli. Błędem jest używanie innych odmian.
W delikatesach delprima.pl mamy wiele odmian włoskiego ryżu.
Jest ryż arborio przeznaczony do risotto, jest ryż czarny, ryż czerwony. Mamy w ofercie również ryż basmati, ryż pełnoziarnisty, ryż parboiled. Amatorzy kuchni japońskiej znajdą też specjalny ryż do sushi i do maków.