BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Światowe kuchnie a anchois – jak kuchnia włoska wykorzystuje przetwory z sardeli?

Anchois na świecie to przede wszystkim kuchnia włoska. Okazuje się, że Włosi uwielbiają te niewielkie rybki, które chętnie dodają do rozmaitych potraw. Mówiąc o daniach, których składnikiem są właśnie sardele, nie można zapomnieć o słynnym spaghetti alla puttanesca. To pyszne, pełne smaku i aromatu danie, w którym anchois połączone jest z:

  • pomidorami;
  • kaparami;
  • czarnymi oliwkami;

Całości dopełnia oczywiście oliwa z oliwek, która dla Włochów jest produktem narodowym. Aby sos był bardziej wyrazisty, doprawiony jest świeżą natką pietruszki, a nierzadko również oregano, które może być suszone. Jeśli zaliczasz się do miłośników makaronu, a jednocześnie uwielbiasz anchois, to danie jest jak najbardziej dla Ciebie odpowiednie.

Mówiąc o anchois w kuchni włoskiej, nie można zapomnieć również o sosie salsa verde. Oprócz sardeli dodaje się do niego:

  • kapary;
  • cebulę;
  • czosnek;
  • natkę pietruszki;
  • oliwę z oliwek.

To świetny dodatek do potraw mięsnych, doskonale komponuje się też z daniami rybnymi.

Kuchnia włoska to również słynna sałatka Cezar. Jej podstawą jest sałata, do której dodaje się kurczaka, grzanki, parmezan. Całość polewa się sosem, w którym muszą znaleźć się:

  • musztarda;
  • sos Worcestershire;
  • sok z cytryny;

Obowiązkowym składnikiem są również sardele, które nadają sałatce wyrazistość. Warto dodać, że Włosi chętnie dodają anchois do pizzy, a więc swojej narodowej potrawy.

Światowe kuchnie a anchois – jak anchois wykorzystuje kuchnia hiszpańska?

W jakich krajach popularne jest anchois? Między innymi w Hiszpanii. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez tych pysznych, mających wyrazisty smak niewielkich rybek. Przygotowują z nich między innymi tapenadę, czyli pastę, która doskonale sprawdza się jako przekąska. Oprócz anchois składnikiem takiego smarowidła są:

  • kapary;

Nie można zapomnieć również o oliwkach, które są nieodłącznym elementem kuchni hiszpańskiej.

Fileciki anchois to produkt, który pokochały kuchnie na całym świecie. Wspomniana przez nas kuchnia włoska i hiszpańska to jedynie przykład kuchni narodowych, które sięgają po przetworzone sardele. Nie można zapomnieć również o kuchni francuskiej, w przypadku której anchois są często dodawane do tart. Można łączyć je z pomidorami, a także kozim serem. Coraz częściej pojawiają się one również w potrawach przygotowywanych przez polskich kucharzy, którzy umiejętnie wplatają je w nasze narodowe dania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl