Wartości odżywcze anchois
W kuchni włoskiej na dobre zadomowiło się anchois. To fileciki z sardeli, które – wbrew temu, co sądzi wiele osób – są zupełnie innymi rybkami niż sardynki. Ciekawostką jest fakt, że w zależności od regionu Włoch są one określane inaczej. Na południu spotkasz się więc z określeniem „alici”. Mieszkańcy pozostałych regionów często posługują się słowem „acciughe”. Jakie są wartości odżywcze anchois? Czy warto wprowadzić je do swojej diety?
Czym są sardele?
Odpowiadając na pytanie, czym są sardele, należy zaznaczyć, że nie są to sardynki. Wiele osób uważa, że to dokładnie te same rybki. Tymczasem jest zupełnie inaczej. Co jednak ciekawe, należą one do tej samej rodziny. Sardele charakteryzują się niewielkim rozmiarem, a ich korpus wyraźnie się zwęża. Największe okazy mają długość około osiemnastu centymetrów. Sardynki są większe, a ich korpus ma bardziej krępy kształt. Mimo różnic w budowie rybki te smakują podobnie. Kiedy jednak mówimy o anchois, należy wskazać, że charakteryzują się one naprawdę wyrafinowanym smakiem. To świetny dodatek do wielu wykwintnych dań, a także wyrazista przystawka.
Co to jest anchois?
Mianem „anchois” określa się po prostu przetworzone sardele. Ciekawostką jest fakt, że można przygotowywać je, a tym samym serwować, na rozmaite sposoby. W sklepach z łatwością kupisz fileciki anchois marynowane w oliwie z oliwek. To, jaki będzie ich smak, uzależnione jest nie tylko od jakości samej ryby, ale również zastosowanej oliwy. Im ona lepsza, tym smaczniejsze będzie anchois. Pamiętaj, aby nigdy nie kupować tych, do których produkcji wykorzystano zwykły olej roślinny. Nie jest to produkt, który dobrze komponuje się z sardelami.
W najlepszych zakładach produkcyjnych procedura przygotowywania anchois jest wyjątkowo rygorystyczna. Najpierw z ryb usuwane są wszystkie wnętrzności, a także głowa. Następnie dokładnie się je czyści. Dopiero wtedy mogą trafić do dużych beczek, w których posypuje się je solą. Kiedy beczka jest pełna, sardele dociska się, aby lepiej wchłonęły sól. Proces dojrzewania anchois wynosi minimum trzy miesiące. Ryby w beczkach mogą przebywać do dziewięciu miesięcy.
Wartości odżywcze anchois
Anchois to produkt odpowiedni dla wszystkich, którzy chcą się naprawdę dobrze odżywiać. Ich ogromnym atutem jest niewielka kaloryczność przy jednoczesnej dużej zawartości składników odżywczych. Sto gramów filecików to niespełna dwieście kilokalorii. Co więcej, nie zawierają one węglowodanów, co czyni z nich idealny składnik diet odchudzających. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, to sardele dostarczają:
- bardzo zdrowych kwasów omega-3;
- witamin z grupy B;
- białka.
Są również doskonałym źródłem wapnia, który niezbędny jest do tego, aby nasze kości jak najdłużej były mocne. Ich spożywanie zaleca się kobietom wchodzącym w okres menopauzy, które szczególnie mocno narażone są na osteoporozę.
Poddane odpowiedniej obróbce sardele to produkt zachwycający nie tylko smakiem, ale również wartością odżywczą. Sięgać po nie mogą wszyscy, którzy przywiązują dużą wagę do tego, co ląduje na talerzach.