BLOG delprima.pl
Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Trufle - o czym trzeba wiedzieć?

Trufle – z czym to się je?

Trufle należą do elitarnej grupy produktów. W hierarchii kulinarnej plasują się obok takich rarytasów jak szafran czy kawior, a ich cena potrafi przekroczyć kilka tysięcy euro za kilogram. Czym te niezwykłe grzyby przyciągają uwagę smakoszy ze wszystkich stron świata?

Cappelletti - przepis tradycyjny nadziewany makaron
Cappelletti - przepis tradycyjny nadziewany makaron

HISTORIA

Cappelletti to nazwa włoskich pierożków z ciasta makaronowego, jakiej używa się w Romanii. W Emilii ich odpowiednikiem są tortellini. Oba rodzaje nieco różnią się jednak wykończeniem – cappelletti przypominają kształtem miniaturowe kapelusze, które dawniej nosili wieśniacy.

Po raz pierwszy we włoskich domach pojawiły się w XIII wieku w sąsiadującym z Romanią regionie Marche. Przygotowywano je tylko raz w roku, na Boże Narodzenie. Do ich lepienia zaangażowana była cała rodzina: dorośli i dzieci, w tym również mężczyźni.

Dziś cappelletti są tradycyjnym posiłkiem bożonarodzeniowym szczególnie w Pesaro oraz Urbino w regionie Marche, ale podaje się je również na innych włoskich stołach jako dodatek do rosołu lub bulionu.

PRZEPIS NA TRADYCYJNE CAPPELLETTI

Makaron:

  1. 5 jajek
  2. 500 g mąki

Farsz:

  1. 250 g chudej cielęciny
  2. 100 g piersi z kurczaka
  3. 150 g chudej wieprzowiny
  4. 100 g mortadeli
  5. szynka dojrzewająca
  6. 80 g parmezanu
  7. 1 kiełbasa
  8. 2 żółtka
  9. 1 całe jajko
  10. sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej

Rosół:

  1. 1 kapłon
  2. 1 cebula
  3. 1 marchewka
  4. 1 łodyga selera

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania nadzienia: podsmażamy wszystkie kawałki mięsa na patelni i odstawiamy do wystygnięcia; doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dwukrotnie przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia. Za drugim razem mielimy razem kiełbasę i szynkę, do których w tradycyjnej recepturze dokładano jeszcze 100 g móżdżków. Przekładamy zmielone mięso na patelnię, aby mogły z niego odparować soki. Dodajemy jajka, parmezan, gałkę muszkatołową.

Następnie przygotowujemy makaron, łącząc jajka z mąką; pozwalamy mu trochę poleżakować. Kieliszkiem do likieru wykrawamy w cieście małe koła lub tniemy je na kwadraty o boku ok. 3,5 cm. Nakładamy pół łyżeczki farszu na środek każdego kwadratu lub koła, składamy je na pół (w przypadku kwadratów ma powstać trójkąt), dobrze zlepiając krawędzie, a następnie łączymy pozostałe u podstawy dwa końce, tak aby nadać pierożkowi charakterystyczny kształt kapelusza. Na ogół porcję stanowi około 20 sztuk cappelletti.

Pozostaje nam do przygotowania rosół. Jego niepowtarzalny smak i aromat uzyskuje się dzięki kapłonom z wolnego wybiegu. Zanurzamy koguta w zimnej wodzie razem z warzywami: cebulą, marchewką, łodygą selera, i doprowadzamy do wrzenia. Rosół przygotowuje się poprzedniego dnia, aby przez noc tłuszcz z kapłona mógł się zestalić w garnku umieszczonym w lodówce i następnego ranka zostać usunięty. Odtłuszczony rosół będzie bardziej strawny.

Zaczerpnięte z http://web.montiazzurri.it/dizionarietto/default1.html
Słownik tradycji i jedzenia ze strony internetowej Monti Azzurri Mountain Community.

Współczesne wersje cappelletti są faszerowane nie tylko mięsem, ale też serami, np. ricottą czy parmezanem; pastami, np. jajeczną; purée z kasztanów; dynią czy Mostarda Bolognese, czyli musztardą bez octu i gorczycy, za to z kwaśnymi śliwkami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl