BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Właściwości octu balsamicznego

Właściwości octu balsamicznego


Ten wyjątkowy produkt zyskał swoją popularność w XIV wieku, kiedy to stosowany był jako lekarstwo (stąd określenie balsamico) na problemy żołądkowe oraz jako remedium w trakcie epidemii dżumy.

Ocet balsamiczny z Modeny zawiera w swoim składzie magnez, potas i fosfor, a także cenne przeciwutleniacze, które unieszkodliwiają wolne rodniki w naszym organizmie, tym samym zapobiegając szkodom przez nie wyrządzanym. Z tego względu warto o nim pamiętać i wprowadzić go do diety. Poza tym ocet balsamiczny wykazuje dobroczynny wpływ na układ krążenia poprzez regulację ciśnienia krwi i zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy. Na regularnym spożywaniu octu balsamicznego zyska też stan naszej skóry, włosów i paznokci.


Jak włączyć ocet balsamiczny do swojej diety?
To proste!
Ocet balsamiczny może być stosowany do wielu potraw i deserów. Stosuj go jako część dressingu do sałaty, jako wzbogacenie smaku warzyw surowych i grillowanych oraz do mięs – można go użyć np. do marynaty. O bardzo znanym połączeniu pomidorów, mozzarelli, bazylii i octu balsamicznego nie trzeba chyba nikomu przypominać.
Chcesz zaskoczyć gości niebanalną przekąską lub przystawką? Wystarczy dobry ocet balsamiczny, parmezan i wykałaczki. Ser pokrój w nieregularne kawałki i wyłóż na talerz lub tacę. Skrop go octem balsamicznym, a w kawałki sera powbijaj wykałaczki. Przekąska gotowa! Jeśli zechcesz zaszaleć z odrobiną ekstrawagancji to świetnie sprawdzą się tu jeszcze świeże truskawki ułożone pomiędzy kawałkami sera.
Smacznego!

A jak wybrać dobry ocet balsamiczny?
Pamiętaj – czytaj skład! Ten prawdziwy nie będzie miał nic poza gotowanym moszczem winogronowym i octem winnym.
Nie może być barwiony karmelem, dosładzany i nie powinien mieć dodatku konserwantów!
Warto spróbować tego oryginalnego włoskiego octu balsamicznego z Modeny – będzie miał na etykiecie oznaczenie IGP czyli chronione oznaczenie geograficzne. Oznacza to, że został wyprodukowany zgodnie z tradycją i prawem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl