BLOG delprima.pl
Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Trufle - o czym trzeba wiedzieć?

Trufle – z czym to się je?

Trufle należą do elitarnej grupy produktów. W hierarchii kulinarnej plasują się obok takich rarytasów jak szafran czy kawior, a ich cena potrafi przekroczyć kilka tysięcy euro za kilogram. Czym te niezwykłe grzyby przyciągają uwagę smakoszy ze wszystkich stron świata?

Rolnictwo w Polsce i we Włoszech

Produkcja żywności we Włoszech a w Polsce

Unia Europejska to prawie 450 mln osób i 4 mln km2. Polska posiada 38 mln mieszkańców oraz 310 tys. km2, a Włochy mają ok. 60 mln ludności zamieszkującej ok. 300 tys. km2.

W 2019 roku w UE wyprodukowano 43,5 mln ton mięsa, z czego mniej więcej połowę stanowiła wieprzowina; 158,2 mln ton mleka; prawie 300 mln ton zbóż, w tym prawie 132 mln ton pszenicy i orkiszu, 70 mln ton kukurydzy i 55,6 mln ton jęczmienia. W pozostałych 40 mln ton znalazły się owies, żyto i inne zboża.

W Unii Europejskiej ok. 157 mln ha zajmują użytki rolne, co daje ok. 38% ogólnej powierzchni. Niestety 2/3 gospodarstw ma powierzchnię mniejszą niż 5 ha. Tak małe gospodarstwa rzadko kiedy są w stanie wprowadzać żywność na rynek, na ogół produkują na własne potrzeby. Prawdziwy jest pogląd, że w rolnictwie pracują głównie mężczyźni – stanowią oni ok. 70% ogółu rolników. I niestety prawdą jest to, że na wsi zostają starsze osoby, gdyż młodzi wyprowadzają się do miast. Jedynie 11% gospodarstw jest zarządzanych przez osoby mające mniej niż 40 lat.

Polska jako jedyny kraj w byłym bloku wschodnim nie miała skolektywizowanego rolnictwa – powstawały oczywiście PGR-y, ale stanowiły one zdecydowaną mniejszość. Gospodarstwa indywidualne są dziś podstawą produkcji rolnej w naszym kraju, mimo że wiele z nich produkuje jedynie na własny użytek. Bardzo powoli rodzą się grupy producenckie zrzeszające kilkunastu-kilkudziesięciu rolników, podczas gdy we Włoszech jest to bardzo częste.

Polska jest czwartym krajem w UE pod względem liczby użytków rolnych. Wyprzedzają nas jedynie Niemcy, Hiszpania i Francja; ta ostatnia ma areał prawie dwa razy większy od naszego. Niestety rozdrobnione gospodarstwa pracują w zdecydowanej większości tylko po to, aby zaspokoić własne potrzeby. Jedynie 15% polskich rolników dostarcza produkty na rynek spożywczy.

 

Włochy

Polska

Produkt Krajowy Brutto

1789,7 mld euro

532,3 mld euro

Liczba ludności

60 400 000

38 000 000

Obszar

297 734 km2

307 236 km2

Obszar przeznaczony pod rolnictwo

125 982 km2

144 057 km2

Przychody z rolnictwa

57,83 mld euro

26,36 mld euro

Najważniejsze obszary produkcji rolnej

warzywa, wino, owoce, mleko

zboże, mleko, drób, wieprzowina, warzywa

Przetwórstwo, usługi rolne

18% ogółu przychodu z rolnictwa

2,5% ogółu przychodu z rolnictwa

Małe gospodarstwa

50,6 %

64,5%

Ludność pracująca w rolnictwie

3,4% ogółu

9,1% ogółu

Na podstawie Eurostatu

Z powyższej tabeli wynika, że polskie rolnictwo musi jeszcze bardzo nadrobić duży dystans do rolnictwa włoskiego. Oczywiście ze względów geograficznych nigdy nie będziemy taką potęgą jak Włosi w winach, serach czy wędlinach. Jednak na przykład w uprawie jabłek jesteśmy europejskim potentatem.

Kluczem może być tu łączenie gospodarstw w większe areały, tworzenie grup producenckich i spółdzielni w celu zwiększenia zysków przez efekt synergii, a także rozwinięcie przetwórstwa i usług rolnych. Należy także dalej zwiększać mechanizację rolnictwa i zmniejszać zatrudnienie w nim.

W sklepie delprima.pl staramy się oferować najlepsze produkty włoskie, mimo że z racji choćby wielkości włoskiej produkcji rolnej nie zawsze jest to możliwe. Każdy region ma swoje sztandarowe wyroby, a każdy z Państwa – swoje ulubione smaki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl