Produkcja żywności we Włoszech a w Polsce
Unia Europejska to prawie 450 mln osób i 4 mln km2. Polska posiada 38 mln mieszkańców oraz 310 tys. km2, a Włochy mają ok. 60 mln ludności zamieszkującej ok. 300 tys. km2.
W 2019 roku w UE wyprodukowano 43,5 mln ton mięsa, z czego mniej więcej połowę stanowiła wieprzowina; 158,2 mln ton mleka; prawie 300 mln ton zbóż, w tym prawie 132 mln ton pszenicy i orkiszu, 70 mln ton kukurydzy i 55,6 mln ton jęczmienia. W pozostałych 40 mln ton znalazły się owies, żyto i inne zboża.
W Unii Europejskiej ok. 157 mln ha zajmują użytki rolne, co daje ok. 38% ogólnej powierzchni. Niestety 2/3 gospodarstw ma powierzchnię mniejszą niż 5 ha. Tak małe gospodarstwa rzadko kiedy są w stanie wprowadzać żywność na rynek, na ogół produkują na własne potrzeby. Prawdziwy jest pogląd, że w rolnictwie pracują głównie mężczyźni – stanowią oni ok. 70% ogółu rolników. I niestety prawdą jest to, że na wsi zostają starsze osoby, gdyż młodzi wyprowadzają się do miast. Jedynie 11% gospodarstw jest zarządzanych przez osoby mające mniej niż 40 lat.
Polska jako jedyny kraj w byłym bloku wschodnim nie miała skolektywizowanego rolnictwa – powstawały oczywiście PGR-y, ale stanowiły one zdecydowaną mniejszość. Gospodarstwa indywidualne są dziś podstawą produkcji rolnej w naszym kraju, mimo że wiele z nich produkuje jedynie na własny użytek. Bardzo powoli rodzą się grupy producenckie zrzeszające kilkunastu-kilkudziesięciu rolników, podczas gdy we Włoszech jest to bardzo częste.
Polska jest czwartym krajem w UE pod względem liczby użytków rolnych. Wyprzedzają nas jedynie Niemcy, Hiszpania i Francja; ta ostatnia ma areał prawie dwa razy większy od naszego. Niestety rozdrobnione gospodarstwa pracują w zdecydowanej większości tylko po to, aby zaspokoić własne potrzeby. Jedynie 15% polskich rolników dostarcza produkty na rynek spożywczy.
|
Włochy |
Polska |
Produkt Krajowy Brutto |
1789,7 mld euro |
532,3 mld euro |
Liczba ludności |
60 400 000 |
38 000 000 |
Obszar |
297 734 km2 |
307 236 km2 |
Obszar przeznaczony pod rolnictwo |
125 982 km2 |
144 057 km2 |
Przychody z rolnictwa |
57,83 mld euro |
26,36 mld euro |
Najważniejsze obszary produkcji rolnej |
warzywa, wino, owoce, mleko |
zboże, mleko, drób, wieprzowina, warzywa |
Przetwórstwo, usługi rolne |
18% ogółu przychodu z rolnictwa |
2,5% ogółu przychodu z rolnictwa |
Małe gospodarstwa |
50,6 % |
64,5% |
Ludność pracująca w rolnictwie |
3,4% ogółu |
9,1% ogółu |
Na podstawie Eurostatu
Z powyższej tabeli wynika, że polskie rolnictwo musi jeszcze bardzo nadrobić duży dystans do rolnictwa włoskiego. Oczywiście ze względów geograficznych nigdy nie będziemy taką potęgą jak Włosi w winach, serach czy wędlinach. Jednak na przykład w uprawie jabłek jesteśmy europejskim potentatem.
Kluczem może być tu łączenie gospodarstw w większe areały, tworzenie grup producenckich i spółdzielni w celu zwiększenia zysków przez efekt synergii, a także rozwinięcie przetwórstwa i usług rolnych. Należy także dalej zwiększać mechanizację rolnictwa i zmniejszać zatrudnienie w nim.
W sklepie delprima.pl staramy się oferować najlepsze produkty włoskie, mimo że z racji choćby wielkości włoskiej produkcji rolnej nie zawsze jest to możliwe. Każdy region ma swoje sztandarowe wyroby, a każdy z Państwa – swoje ulubione smaki.