BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Nutri score - wiem co jem
Nutri score - wiem co jem


W dobie świadomego konsumpcjonizmu coraz ważniejsze staje się dla nas, konsumentów, to, co spożywamy, a więc skład kupowanej przez nas żywności. W Polsce wszystkie dopuszczone do obrotu handlowego produkty spożywcze podlegają obowiązkowi posiadania tych danych – to z opakowania powinniśmy czerpać informacje o wartości odżywczej produktu. Wielu z nas jednak studiując etykiety, nie potrafi właściwie ich zinterpretować; informacji jest za dużo, czasu na zakupy niewiele, w efekcie często wybieramy mało wartościowe pokarmy.

Francuscy naukowcy specjalizujący się w epidemiologii żywieniowej postanowili ułatwić konsumentom sprawę i stworzyli Nutri-Score – system znakowania żywności. Jak on działa? Otóż zamiast skomplikowanych opisów produktów, trudnych w odbiorze dla konsumenta nieposiadającego specjalistycznej wiedzy z zakresu dietetyki, mamy proste kody składające się z 5 liter (A-E) i odpowiadających im kolorów: od ciemnozielonego poprzez jasnozielony, żółty, pomarańczowy aż do czerwonego.

Zanim przejdziemy do wyjaśnienia, co decyduje o nadaniu towarowi konkretnego kodu, warto wspomnieć, że system Nutri-Score obejmuje tylko produkty z etykietą, nie uwzględnia natomiast żywności nieposiadającej na opakowaniu informacji o wartości odżywczej jej składników ani tej specjalnego przeznaczenia – dla niemowląt i osób chorych.

W systemie Nutri-Score każdy produkt jest oceniany za pomocą algorytmu opracowanego przez naukowców. Obliczeń dokonuje się poprzez zestawienie zawartości składników korzystnych w produkcie: błonnika, białka, owoców, warzyw, orzechów (przyznaje się im od 0 do 5 pkt), z tymi, których ilość należy ograniczać w diecie: wartością energetyczną, cukrami, tłuszczami nasyconymi, sodem pochodzącym z soli (0-10 pkt).

Suma punktów składników do ograniczenia ­­– suma punktów składników korzystnych = punktacja Raynera

Wynik (od –15 do +40 pkt w skali Raynera) klasyfikuje produkt do jednej z 5 klas (od A do E). Im niższy wynik w skali Raynera (bliższy kolorowi zielonemu), tym wyższa jest wartość odżywcza nabytego przez nas produktu.

Nutri-Score jest wyliczany na podstawie informacji o zawartości danego składnika w 100 g lub 100 ml produktu. Dzięki jego kolorowej etykiecie konsument może porównać żywność należącą do różnych grup produktów spożywczych, żywność z tej samej grupy, a także różnych producentów, dzięki czemu łatwiej dokona wyboru tego produktu, którego powinien mieć więcej w diecie, szybciej też zidentyfikuje ten, który powinien spożywać z umiarem.

Nutri-Score jest odpowiedzią na zalecenia ochrony zdrowia, ale i apele instytucji, które od lat walczą z chorobami cywilizacyjnymi. Największa z nich to epidemia otyłości, następnie choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, niektóre nowotwory, będące m.in. konsekwencją spożywania żywności wysoko przetworzonej, bogatej w cukry, tłuszcze nasycone, konserwanty. System ten daje nadzieję na zmianę istniejących receptur, ubogich w witaminy i sole mineralne, przez producentów żywności.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl