W dobie świadomego konsumpcjonizmu coraz ważniejsze staje się dla nas, konsumentów, to, co spożywamy, a więc skład kupowanej przez nas żywności. W Polsce wszystkie dopuszczone do obrotu handlowego produkty spożywcze podlegają obowiązkowi posiadania tych danych – to z opakowania powinniśmy czerpać informacje o wartości odżywczej produktu. Wielu z nas jednak studiując etykiety, nie potrafi właściwie ich zinterpretować; informacji jest za dużo, czasu na zakupy niewiele, w efekcie często wybieramy mało wartościowe pokarmy.
Francuscy naukowcy specjalizujący się w epidemiologii żywieniowej postanowili ułatwić konsumentom sprawę i stworzyli Nutri-Score – system znakowania żywności. Jak on działa? Otóż zamiast skomplikowanych opisów produktów, trudnych w odbiorze dla konsumenta nieposiadającego specjalistycznej wiedzy z zakresu dietetyki, mamy proste kody składające się z 5 liter (A-E) i odpowiadających im kolorów: od ciemnozielonego poprzez jasnozielony, żółty, pomarańczowy aż do czerwonego.
Zanim przejdziemy do wyjaśnienia, co decyduje o nadaniu towarowi konkretnego kodu, warto wspomnieć, że system Nutri-Score obejmuje tylko produkty z etykietą, nie uwzględnia natomiast żywności nieposiadającej na opakowaniu informacji o wartości odżywczej jej składników ani tej specjalnego przeznaczenia – dla niemowląt i osób chorych.
W systemie Nutri-Score każdy produkt jest oceniany za pomocą algorytmu opracowanego przez naukowców. Obliczeń dokonuje się poprzez zestawienie zawartości składników korzystnych w produkcie: błonnika, białka, owoców, warzyw, orzechów (przyznaje się im od 0 do 5 pkt), z tymi, których ilość należy ograniczać w diecie: wartością energetyczną, cukrami, tłuszczami nasyconymi, sodem pochodzącym z soli (0-10 pkt).
Suma punktów składników do ograniczenia – suma punktów składników korzystnych = punktacja Raynera
Wynik (od –15 do +40 pkt w skali Raynera) klasyfikuje produkt do jednej z 5 klas (od A do E). Im niższy wynik w skali Raynera (bliższy kolorowi zielonemu), tym wyższa jest wartość odżywcza nabytego przez nas produktu.
Nutri-Score jest wyliczany na podstawie informacji o zawartości danego składnika w 100 g lub 100 ml produktu. Dzięki jego kolorowej etykiecie konsument może porównać żywność należącą do różnych grup produktów spożywczych, żywność z tej samej grupy, a także różnych producentów, dzięki czemu łatwiej dokona wyboru tego produktu, którego powinien mieć więcej w diecie, szybciej też zidentyfikuje ten, który powinien spożywać z umiarem.
Nutri-Score jest odpowiedzią na zalecenia ochrony zdrowia, ale i apele instytucji, które od lat walczą z chorobami cywilizacyjnymi. Największa z nich to epidemia otyłości, następnie choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, niektóre nowotwory, będące m.in. konsekwencją spożywania żywności wysoko przetworzonej, bogatej w cukry, tłuszcze nasycone, konserwanty. System ten daje nadzieję na zmianę istniejących receptur, ubogich w witaminy i sole mineralne, przez producentów żywności.