BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Kawa - podstawy
Kawa - podstawy

Co przychodzi nam do głowy, gdy słyszymy „włoskie jedzenie”? Chyba pierwsze skojarzenie to pizza i makaron. Potem wędliny, sery, oliwa i oliwki. I jeszcze… kawa. O ile do pizzy i makaronu wykorzystywana jest włoska mąka, wędliny i sery powstają z mięsa i mleka od włoskich zwierząt, a oliwki rosną na polach Italii, o tyle kawa jest przywożona niemal z całego świata.

Historia kawy nie jest zbyt długa – sięga ok. 1000 lat i rozpoczyna się w Etiopii, która jest uznawana za jej ojczyznę. Jeśli popatrzymy na mapę, to obecnie kawa jest uprawiana w pasie pomiędzy zwrotnikami o szerokości kilku tysięcy kilometrów.

Kawa rośnie na drzewach przypominających wielkością wiśnię. W stanie naturalnym nie nadaje się do spożycia – miąższ jest niejadalny. Ale w owocu najważniejsza jest pestka, to z niej po obróbce powstaje aromatyczny czarny napar. Największe uprawy kawy znajdują się w Brazylii, Wietnamie, Kolumbii i Indonezji. Z tym że same Brazylia i Wietnam to ok. 40% światowej produkcji.

Na świecie występują dwie główne odmiany kawy: arabika i robusta. Arabika, stanowiąca ok. 70% upraw, jest uważana za odmianę bardziej szlachetną, a kawa parzona z jej ziaren jest łagodniejsza, pozbawiona goryczki charakterystycznej dla robusty. Arabika jest uprawiana na wysokości 600–1200 m n.p.m. w klimacie subtropikalnym i wymaga wyższej temperatury. Uprawy robusty są zlokalizowane niżej – na wysokości 400–600 m n.p.m. Jej drzewa są odporniejsze na choroby, ale bardzo wrażliwe na niską temperaturę.

Po zebraniu owoców kawy konieczne jest pozyskanie ziaren. Można to zrobić na dwa sposoby: mokry i suchy.

  • Sposób mokry polega na wrzuceniu owoców do młyna wodnego, w którym są one pozbawiane skórki, a następnie miąższu. Na koniec ziarna trafiają do zbiornika fermentacyjnego, w którym moczą się ok. doby. Potem następuje suszenie ziaren na słońcu.
  • Sposób suchy jest bardziej czasochłonny – owoce suszone są na słońcu przez mniej więcej miesiąc, po czym trafiają do bębna, gdzie w wyniku obróbki mechanicznej usuwane są ich resztki.

Ziarna są poddawane ocenie i selekcji, a następnie pakowane i wysyłane do palarni na całym świecie.

Zanim kawa trafi do nas w ostatecznej postaci, kolejnym etapem jest jej palenie. Proces ten jest kluczowy dla końcowego smaku i zapachu kawy. Palarnie na całym świecie ukrywają jego szczegóły. Jest to patent danej firmy, ale ogólnie wiadomo, że kawa jest wkładana do pieców w kształcie bębna, dzięki czemu znajduje się ona w ciągłym ruchu i każde ziarno palone jest równomiernie. W piecach tych powietrze ogrzewane osiąga temperaturę powyżej 200°C. Dokładna temperatura i czas palenia, a właściwie prażenia, kawy pozostają tajemnicą palarni.

W trakcie prażenia ziaren kawy oprócz czasu i temperatury ważne jest to, ile ziaren jednorazowo znajduje się w bębnie. W przemysłowych palarniach ładowność pieca to kilkaset kilogramów.

I jeszcze jedna istotna rzecz – mieszanie ziaren. Najbardziej poszukiwane są kawy, które zostały stworzone z ziaren jednego gatunku kawy z danego kraju. Są one droższe od mieszanek, ale za to otrzymujemy ziarna zapewniające jednolity smak. Takie kawy możemy porównać do oliwy wytwarzanej z jednego gatunku oliwek.

Najczęściej jednak wybierane są mieszanki. Miesza się ziarna np. arabiki pochodzące z różnych krajów. Dobre mieszanki powstają poprzez setki prób doboru określonych proporcji ziaren z różnych krajów. Oznaczone są jako 100% arabica.

Dostępne są także kawy, w których mieszane są w różnych proporcjach ziarna arabiki i robusty, dzięki czemu każdy może znaleźć smak odpowiedni dla siebie. Oczywiście w sprzedaży jest także kawa, do produkcji której użyto wyłącznie ziaren robusty.

Na zdjęciu owoce kawy zaraz po zerwaniu z drzewa, ziarna przed prażeniem, ziarna gotowe do zmielenia i sporządzenia napoju.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl