BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Rodzaje makaronu
Rodzaje makaronu

Historia makaronu to już ponad 4000 lat. Najstarszy makaron archeolodzy znaleźli na obszarze Chin, w wiosce położonej nad Żółtą Rzeką.

W Europie pojawił się on znacznie później, ale „od zawsze” przyjęło się uważać za jego kraj pochodzenia – Włochy. Pierwsze zapiski o makaronie pojawiają się w II wieku naszej ery.

Przepis na makaron jest jednym z prostszych: mąka + woda. To jest skład podstawowy, do którego możemy dodawać jajka i/lub inne dodatki. Na przykład makaron koloru zielonego uzyskujemy przez dodanie soku ze szpinaku.

W sklepie delprima.pl posiadamy następujące rodzaje makaronów, w zależności od składu:

  1. Makaron z semoliny
  2. Makaron jajeczny
  3. Makaron bezglutenowy.

Makaron z semoliny powstaje przez zmieszanie mąki z pszenicy twardej durum (semoliny) z wodą. Pszenica durum nazywana jest także pszenica makaronową. Powstała w wyniku mutacji genowej pszenicy płaskurki. Uprawiana jest w Afryce północnej, Europie południowej, Turcji, Kanadzie i USA, a przed II Wojną Światową także w Polsce.

Co odróżnia semolina od mąka z pszenicy miękkiej? Zawiera więcej białka, chłonie mniej wody – wynika to m.in. z większej zawartości glutenu. Makarony wyrabiane z semoliny posiadają znacznie mniejszy indeks glikemiczny, przez co są zdrowsze i bardziej wartościowe.

Podczas wyrabiania cista dodaje się mniej wody niż przy innych mąkach. Masa jest bardziej gęsta i wymieszanie wymaga dużo większej siły.

W naszej ofercie mamy makarony z semoliny firm Granarolo, IRIS, Tarall’oro.

Makaron jajeczny powstaje z trzech składników: mąki, wody i jaj. Najczęściej jest to mąka z pszenicy miękkiej, choć spotyka się także wykorzystanie pszenicy durum. Rodzaj użytej mąki ma wpływ na konsystencję makaronu po ugotowaniu. Makarony z pszenicy miękkiej są bardziej klejące i robią się szybciej miękkie. Tego typu makarony są bardziej kaloryczne niż makarony z samą semoliną.

Zawartość jajek w makaronie wynosi ok. 30%. Ich dodatek sprawia, że smak jest wyjątkowy i przypomina makaron domowy, który w wielu polskich domach robiły nasze babcie.

Polecamy makarony firm La Pasta Di Camerino, Granarolo. Makarony tej pierwszej firmy kilka lat temu zdobyły tytuł najlepszych makaronów we Włoszech.

Makaron bezglutenowy – aby makaron mógł być spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu, przy produkcji zrezygnowano z mąki pochodzącej ze zbóż i zastąpiono ją mąką z innych roślin. W naszym sklepie posiadamy produkty stworzone z mąki z grochu, z bobu, z ciecierzycy, z soczewicy, z ryżu, kukurydzianej.

Nawet jeśli Państwo możecie jeść produkty z glutenem, to polecamy spróbować takie makarony. Ich wygląd, ale przede wszystkim smak jest ciekawym odróżnieniem od typowej pasty.

Polecamy produkty firm Rummo, Monte Monaco.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl