
Historia makaronu to już ponad 4000 lat. Najstarszy makaron archeolodzy znaleźli na obszarze Chin, w wiosce położonej nad Żółtą Rzeką.
W Europie pojawił się on znacznie później, ale „od zawsze” przyjęło się uważać za jego kraj pochodzenia – Włochy. Pierwsze zapiski o makaronie pojawiają się w II wieku naszej ery.
Przepis na makaron jest jednym z prostszych: mąka + woda. To jest skład podstawowy, do którego możemy dodawać jajka i/lub inne dodatki. Na przykład makaron koloru zielonego uzyskujemy przez dodanie soku ze szpinaku.
W sklepie delprima.pl posiadamy następujące rodzaje makaronów, w zależności od składu:
- Makaron z semoliny
- Makaron jajeczny
- Makaron bezglutenowy.
Makaron z semoliny powstaje przez zmieszanie mąki z pszenicy twardej durum (semoliny) z wodą. Pszenica durum nazywana jest także pszenica makaronową. Powstała w wyniku mutacji genowej pszenicy płaskurki. Uprawiana jest w Afryce północnej, Europie południowej, Turcji, Kanadzie i USA, a przed II Wojną Światową także w Polsce.
Co odróżnia semolina od mąka z pszenicy miękkiej? Zawiera więcej białka, chłonie mniej wody – wynika to m.in. z większej zawartości glutenu. Makarony wyrabiane z semoliny posiadają znacznie mniejszy indeks glikemiczny, przez co są zdrowsze i bardziej wartościowe.
Podczas wyrabiania cista dodaje się mniej wody niż przy innych mąkach. Masa jest bardziej gęsta i wymieszanie wymaga dużo większej siły.
W naszej ofercie mamy makarony z semoliny firm Granarolo, IRIS, Tarall’oro.
Makaron jajeczny powstaje z trzech składników: mąki, wody i jaj. Najczęściej jest to mąka z pszenicy miękkiej, choć spotyka się także wykorzystanie pszenicy durum. Rodzaj użytej mąki ma wpływ na konsystencję makaronu po ugotowaniu. Makarony z pszenicy miękkiej są bardziej klejące i robią się szybciej miękkie. Tego typu makarony są bardziej kaloryczne niż makarony z samą semoliną.
Zawartość jajek w makaronie wynosi ok. 30%. Ich dodatek sprawia, że smak jest wyjątkowy i przypomina makaron domowy, który w wielu polskich domach robiły nasze babcie.
Polecamy makarony firm La Pasta Di Camerino, Granarolo. Makarony tej pierwszej firmy kilka lat temu zdobyły tytuł najlepszych makaronów we Włoszech.
Makaron bezglutenowy – aby makaron mógł być spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu, przy produkcji zrezygnowano z mąki pochodzącej ze zbóż i zastąpiono ją mąką z innych roślin. W naszym sklepie posiadamy produkty stworzone z mąki z grochu, z bobu, z ciecierzycy, z soczewicy, z ryżu, kukurydzianej.
Nawet jeśli Państwo możecie jeść produkty z glutenem, to polecamy spróbować takie makarony. Ich wygląd, ale przede wszystkim smak jest ciekawym odróżnieniem od typowej pasty.
Polecamy produkty firm Rummo, Monte Monaco.