BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Jak długo koronawirus utrzymuje się na przedmiotach?
Jak długo koronawirus utrzymuje się na przedmiotach?

Jak długo koronawirus utrzymuje się na przedmiotach?

Koronawirus najczęściej przenosi się drogą kropelkową – gdy zarażona osoba kaszle lub kicha. Wydzielana wtedy ślina jest rozpylana na zasadzie aerozolu na odległość – według naukowców –nawet 4 metrów. I to właśnie z powodu tak dużego zasięgu wirusa maski ochronne powinny nosić przede wszystkim osoby chore lub opiekujące się chorymi.

Zdrowi powinni unikać dużych skupisk ludzkich, przejazdów komunikacją miejską, wizyt w sklepach i innych zatłoczonych miejsc. Częściej i dłużej należy myć ręce – w pracy, po powrocie do domu, kontakcie z powszechnie dotykanymi przedmiotami.

I właśnie w związku z tymi ostatnimi coraz częściej pojawia się pytanie: czy można zarazić się koronawirusem przez dotknięcie paczek, produktów, sprzętów i innych rzeczy? Jak długo wirus żyje na ich powierzchni?

Odpowiedź brzmi: tak, możemy się zarazić, gdy dotkniemy powierzchni, na której jest wirus, a potem tą samą dłonią – ust, nosa czy oczu.

Przed pojawieniem się SARS-coV-2, odpowiedzialnego za obecną pandemię, było wiadomo, że wirusy najdłużej utrzymują się na surowym mięsie – wtedy „żywią” się jego białkiem i potrafią przetrwać do… 6 dni! Dlatego niezbędna jest obróbka cieplna mięs i cóż – warto na jakiś czas pożegnać się z tatarem.

Nasi klienci pytają o bezpieczeństwo produktów importowanych z Włoch: makaronów, sosów, ryżu, kawy. Odpowiadamy, powołując się na badania amerykańskich naukowców, których testy wykazały, że wirus SARS-CoV-2:

  • na powierzchniach miedzianych zanika po ok. 4 godzinach
  • na kartonach utrzymuje się ok. 24 godzin
  • na elementach stalowych i plastikowych jest wykrywany nawet po 3 dniach.

Zatem czy zakupy w sklepie delprima.pl są bezpieczne? W świetle przedstawionych badań – tak. Nasze produkty są pakowane w plastik, karton albo szkło. Dostarczenie ich od producenta do naszego magazynu zajmuje kilka-kilkanaście dni. Co się na nie składa? Sam przewóz – przy wymogach dotyczących czasu pracy kierowców – to 3-4 dni. Wcześniej należy towar zapakować, poczekać na przewoźnika, dostarczyć w miejsce, skąd zbiorczy transport zabierze palety od różnych dostawców. W Polsce z kolei towar trzeba rozładować, sprawdzić, przyjąć. Dopiero wtedy produkty są pakowane i wysyłane do Państwa.

 

Tekst powstał na podstawie: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2004973

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl