
Jak działa na nas cukier?
Niedawno pisaliśmy o zwiększeniu spożycia cukru w Polsce. Ostatnio w czasopiśmie „Neuroscience & Biobehavioral Reviews” pojawiły się wyniki badań naukowców z dwóch uniwersytetów brytyjskich: Uniwersytety Warwick i Uniwersytetu w Lancaster oraz niemieckiego Uniwersytetu Humbolta. Opisują oni reakcje organizmu ludzkiego po spożyciu cukru.
W ostatnich latach właściwie na całym świecie notuje się wzrost konsumpcji cukru – przede wszystkim tego przetworzonego, znajdującego się w pożywieniu i napojach. Do tej pory część naukowców wskazywała, że po spożyciu cukru nastrój się poprawia, a część wskazywała, że nastepuje pogorszenie samopoczucia i ogólnego stanu psychicznego.
Podczas badań przeprowadzono 31 testów na 1259 uczestnikach, sprawdzono 176 potencjalnie możliwych efektów. Testy były przeprowadzane zarówno tuż po spożyciu, jak i w określonych interwałach czasowych po konsumpcji.
Okazało się, że wbrew obiegowej opinii spożycie cukru nie wpływa korzystnie na żaden aspekt naszego nastroju. Ale ma skutki negatywne: po 30 minutach od spożycia ludzie uczestniczący w badaniach zaczynali odczuwać zwiększone zmęczenie. Po kolejnych 30 minutach zaczęła spadać koncentracja badanych.
Wniosek jest jeden – należy ograniczać spożycie cukrów i promować zdrowsze alternatywy.
Ze swojej strony zapraszamy do działu „Produkty bezcukrowe” na stronie www.delprima.pl
Żródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763418309175
Ilustracja: Designed by Freepik