
W połowie lutego w siedzibie Ministerstwie Zdrowia został przedstawiony raport na temat spożycia cukru w Polsce. I na początku wpisu powiemy, że nie jest dobrze. Niestety.
Co prawda spadła konsumpcja cukru nieprzetworzonego (kryształ, puder, w kostkach), jednak nastąpił wzrost spożycia cukrów przetworzonych.
Duży udział w spożyciu cukrów przetworzonych w Polsce ma syrop glukozowo-fruktozowy (ang. high fructose corn syrup – HFCS). Do jego produkcji wykorzystywana jest skrobia kukurydziana, z której uzyskuje się syrop wysokoglukozowy (ok. 96-98% glukozy). Od lat 60. XX wieku jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym ze względu na dużo niższe koszty produkcji w porównaniu z tradycyjnym cukrem.
Syrop ma szerokie zastosowanie – można go znaleźć w bardzo dużej gamie produktów: dżemach, zupach, ketchupach, zalewach do ogórków i śledzi, wyrobach piekarniczych, licznych wyrobach mleczarskich, takich jak jogurty, desery mleczne, lody. Choć nasze pierwsze skojarzenie to słodkie napoje – zarówno gazowane, jak i niegazowane (np. napoje owocowe, izotoniki).
Przy spożywaniu słodkich napojów należy pamiętać, że jedna szklana napoju o pojemności 250 – 300 ml zawiera całodzienną dopuszczalną ilość cukrów prostych w diecie.