
Dobroczynny wpływ pomidorów na nasze zdrowie.
Coraz więcej badań wskazuje na działanie antyrakowe pomidorów, w tym przeprowadzone ostatnio na Uniwersytecie Neapolitańskim. Od lat wiadomo, że zawarty w pomidorach likopen jest silnym antyoksydantem i ma zbawienny wpływ na nasz organizm.
Badaczy zainteresował fakt, że we Włoszech i w Wielkiej Brytanii podobna ilość mężczyzn zapada na raka prostaty, jednak we Włoszech odsetek osób wyleczonych jest zdecydowanie większy. Przeprowadzono szereg badań, które jednoznacznie wskazywały, że odpowiedzialny za to jest likopen zawarty m.in. w pomidorach. Jego właściwości znane były od dawna, ale teraz zostało to potwierdzone w sposób empiryczny. Naukowcy wciąż nie wiedzą, jaki jest dokładny mechanizm działania na komórki rakowe. Część naukowców sadzi, że tym mechanizmem jest to odcięcie dopływu krwi do zmutowanych komórek, inni zaś sądzą, że jest to zmuszenie komórki do zainicjowania procesu obumierania.
Czym jest likopen? W skrócie można powiedzieć, że to czerwony barwnik. Występuje nie tylko w pomidorach, ale także w arbuzach, papai, czerwonych grejpfrutach.
Pierwszą zasadą jest spożywanie tylko dojrzałych pomidorów. I to tylko takich, które rosły bezpośrednio na słońcu. Badania wykazały, że ilość likopenu w pomidorach niedojrzałych oraz tych hodowanych w szklarniach jest zdecydowanie mniejsza.
Po drugie należy wiedzieć, że obróbka termiczna zwiększa ilość dobroczynnego likopenu ok. dwukrotnie. Warto także dodać do przetworzonych termicznie pomidorów tłuszczu, np. oliwy z oliwek, aby ułatwić przyswojenie likopenu przez organizm. Powinniśmy jeść zupy pomidorowe, spożywać ketchup, a pizze i makaron jeść z sosem pomidorowym.
Likopen wykazuje szerokie spektrum działania. Badania potwierdzają, że jego częste i systematyczne spożywanie produktów zawierających ten składnik zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia innych nowotworów – w szczególności szyjki macicy, jelita grubego. Likopen także obniża poziom złego cholesterolu, działa odmładzająco na skórę, działa profilaktycznie przy chorobie wieńcowej.
Warto zatem jeść pomidory, a także przetwory pomidorowe. W sklepie delprima.pl mamy szeroki wybór produktów z pomidorów – przeciery pomidorowe, sosy, pasty. Są także pomidory w kawałkach, a także suszone. Wszystkie te przetwory są produkowane z włoskich pomidorów, które dojrzewają pod słońcem Italii i w bardzo krótkim czasie od zbioru trafiają do przetwórni, aby zachować wyjątkowy smak i właściwości prozdrowotne.