Pasta z Anchois
Dziś opowiemy Państwu o produkcie unikatowym na polskim rynku. Bardzo mało sklepów posiada go w swojej ofercie, mimo że jest to produkt niezbyt złożony i dość tani. Mamy nadzieję, że przyczynimy się do zwiększenia popularności pasty z anchois w naszym kraju.
Anchois to francuska nazwa małej słonej rybki ‒ sardeli europejskiej (Engraulis encrasicolus), któramierzy 9-14 cm, jest dość tłusta, oścista i posiada charakterystyczny, intensywny aromat. Raczej nie występuje w Bałtyku, rejonami jej połowów są Morze Śródziemne, Czarne i Ocean Atlantycki.
Sardela europejska jest zdrową rybą – badania wykazały, że cechuje się bardzo małą zawartością rtęci w porównaniu z innymi rybami i może być spożywana nawet przez kobiety w ciąży.
Poza tym ryba ta jest bogata w witaminy A i PP. Pierwsza z nich wzmacnia odporność, odpowiada za wzrok, skórę i paznokcie, a druga ‒ za przemianę materii.
Z aminokwasów występują w niej:
– leucyna – odpowiada za rozrost mięśni,
– lizyna – przypisuje się jej działanie antynowotworowe,
– arganina – sprzyja odporności.
Przy zakupie produktów opisanych jako „anchois” należy dokładnie sprawdzić ich skład – zdarza się, że zamiast sardeli wytwórca wykorzystuje do produkcji sardynki.
W ofercie sklepu delprima.pl znajduje się pasta z anchois Flott. Cieszy się ona sporym zainteresowaniem Klientów. Można jej używać jako dodatku do makaronów, mięs, kanapek, sałatek, przekąsek itp.
Jeden z najprostszych i najszybszych przepisów to jajka na twardo faszerowane pastą z anchois:
1. Ugotować kilka jajek na twardo.
2. Przekroić je wzdłuż i wyjąć żółtka.
3. Żółtka wymieszać z pastą anchois Flott, majonezem i młodym szczypiorem.
4. Dodać soli i pieprzu do smaku.
5. Po uzyskaniu jednolitej masy wypełnić nią białka.
Efekt zaskakuje! Smacznego!
Anchois jest naturalnym wzmacniaczem smaku i często wykorzystuje się ją dość nietypowo. W menu rzadko można spotkać tatara z anchois, ale dobry szef kuchni powinien Wam zaproponować takie danie.
Na Sycylii znajduje się wioska rybacka Aspra. Cały tamtejszy przemysł od zawsze był związany z połowem i przetwórstwem ryb. Tam też byli najwięksi eksperci w zachowaniu świeżości anchois w procesie solenia. Tam również zaczęła działalność firma Flott. Dziś stawia ona przede wszystkim na związek z tradycją, znaczenie jakości i szacunek dla środowiska. Hołduje wszystkim sycylijskim wartościom: historii, rodzinie, wspólnemu byciu przy stole przy każdej okazji, ciągłemu poszukiwaniu surowców, ale też zadowoleniu, gdy konsumenci na całym świecie doceniają produkty Flott. Zespół ludzi analizuje i weryfikuje, czy surowiec nadaje się do produkcji, oraz przekształca go w produkty, które wszyscy znają i cenią. W każdym słoiku z wyrobami Flott zawarta jest włoska historia, która zaczęła się dawno temu.
Firma Flott pokazuje na swoich stronach, jak przebiega proces produkcji – bez dodawania konserwantów i innych niezdrowych składników. Można zaobserwować, że jest to niewielka fabryka z jednej strony nastawiona na jakość, a nie ilość, a z drugiej ‒ na reżim technologiczny i higieniczny przy produkcji. Tubka pasty wprost z linii produkcyjnej trafia do magazynu, a stamtąd do konsumentów na całym świecie.