BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Najnowsze badania o jakości jajek
Najnowsze badania o jakości jajek

Pojawiły się najnowsze wyniki badań naukowców z SGGW na temat wartości odżywczej jajek.

Jakie są najlepsze? Przypominamy, że jest pięć typów jajek dostępnych w handlu:

  • z oznaczeniem "3" - od kur hodowanych w klatkach,
  • z oznaczeniem "2" - od kur ściółkowych,
  • z oznaczeniem "1" - od kur z wolnego wybiegu,
  • z oznaczeniem "0" - od kur hodowanych w warunkach ekologicznych,
  • bez oznaczenia - tak mogą postępować tylko mali producenci.

Po pierwsze należy zwrócić uwagę na higienę i potencjalną możliwość zarażenia się salmonellą. Tu najbezpieczniejsze są jaja od kur klatkowych - jaja trafiają prawie od razu do pomieszczeń, gdzie są myte, segregowane i chłodzone.

A co jeśli chodzi o wartość odżywczą jajek. Otóż tu najlepiej wypadają kury, które... są karmione najlepszą paszą. Warunki w jakich żyją nie ma specjalnie znaczenie. Więc może być tak, że dość niechętnie kupowane jajka oznaczone "3" są lepsze dla nas od np. "1". Niestety, kupując w sklepie kolejne tekturowe opakowanie z jajami niw wiemy nic o paszy. Choć jest światełko w tunelu - niektórzy producenci umieszczają informację, czy w karmie kur były składniki modyfikowane genetycznie.

Link do całego artykułu: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,460284,sggw-sklad-jaj-zalezy-od-sposobu-karmienia-a-nie-od-rodzaju-chowu.html

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl