Pojawiły się najnowsze wyniki badań naukowców z SGGW na temat wartości odżywczej jajek.
Jakie są najlepsze? Przypominamy, że jest pięć typów jajek dostępnych w handlu:
- z oznaczeniem "3" - od kur hodowanych w klatkach,
- z oznaczeniem "2" - od kur ściółkowych,
- z oznaczeniem "1" - od kur z wolnego wybiegu,
- z oznaczeniem "0" - od kur hodowanych w warunkach ekologicznych,
- bez oznaczenia - tak mogą postępować tylko mali producenci.
Po pierwsze należy zwrócić uwagę na higienę i potencjalną możliwość zarażenia się salmonellą. Tu najbezpieczniejsze są jaja od kur klatkowych - jaja trafiają prawie od razu do pomieszczeń, gdzie są myte, segregowane i chłodzone.
A co jeśli chodzi o wartość odżywczą jajek. Otóż tu najlepiej wypadają kury, które... są karmione najlepszą paszą. Warunki w jakich żyją nie ma specjalnie znaczenie. Więc może być tak, że dość niechętnie kupowane jajka oznaczone "3" są lepsze dla nas od np. "1". Niestety, kupując w sklepie kolejne tekturowe opakowanie z jajami niw wiemy nic o paszy. Choć jest światełko w tunelu - niektórzy producenci umieszczają informację, czy w karmie kur były składniki modyfikowane genetycznie.
Link do całego artykułu: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,460284,sggw-sklad-jaj-zalezy-od-sposobu-karmienia-a-nie-od-rodzaju-chowu.html