Czy wiesz, że oliwa z oliwek jest jednym z najczęściej fałszowanych produktów na rynku żywnościowym? Włoscy producenci straty oceniają na kilkanaście-kilkadziesiąt miliardów euro w każdym roku. Fałszowaniem oliwy zajmują się zorganizowane grupy przestępcze, które czerpią z tego procederu ogromne korzyści.
W jaki sposób tego dokonują? Po pierwsze oliwę niższej jakości deklarują jako tę z pierwszego tłoczenia i sprzedaje się ją po zawyżonych cenach. Po drugie do produkcji używają oliwek zbieranych poza Włochami, a także poza Unią Europejską, co wiąże się z pewnym ryzykiem zdrowotnym – uprawy poza obszarem Unii nie są kontrolowane. Po trzecie dolewa się oliwę wyprodukowana z innych roślin niż oliwy z oliwek. I wreszcie – po czwarte – podrabia się butelki i etykiety znanych producentów i sprzedaje się produkt gorszej jakości pod znaną marką.
Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę jest etykieta – producenci spoza Włoch dość często stylizują swoje etykiety, aby sugerowały, że zostały wyprodukowane we Włoszech – umieszcza się włoską flagę, zarys charakterystycznego buta lub nadaje nazwę włosko brzmiącą (ang.: "Italian sounding").
Dlaczego warto kupować oliwę na delprima.pl?
Naszymi dostawcami są na ogół niewielkie, rodzinne firmy o ugruntowanej renomie. Prowadzą one bezpośrednią sprzedaż do odbiorców, pomijając etap hurtowy. Oliwa zapakowana na paletę u włoskiego lub hiszpańskiego producenta jest bezpośrednio transportowana do naszych magazynów w Polsce.
Sprawy związane ze sprzedażą oliwy z oliwek w Unii Europejskiej regulują trzy akty prawne:
- rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r.
- rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 r.
- rozporządzenie Komisji (WE) nr 1019/2002 z dnia 13 czerwca 2002 r.
Pierwszy dokument zawiera definicję oliwy z oliwek, obowiązujące opisy i określa, że do sprzedaży dopuszczone są jedynie:
– oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia,
– oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia,
– oliwę z oliwek – składającą się z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
– oliwę z wytłoczyn oliwek;
Drugi dokument określa właściwości fizyko-chemiczne poszczególnych rodzajów oliw.
Trzeci – porządkuje sprawy związane z handlem detalicznym oliwą, w tym: wielkość opakowań, rodzaj niezbędnych informacji, jakie muszą znaleźć się na etykietach czy też warunki deklarowania pochodzenia oliwy.
O prozdrowotnych zaletach oliwy z oliwek pisaliśmy już wcześniej na naszym blogu i warto się zapoznać z tym wpisem.
My szczególnie polecamy oliwy następujących producentów:
- Ribes-oil – hiszpański producent oliwy od 1924 roku. W swojej ofercie ma m.in. oliwę BIO.
- Calvi – to włoska firma z prawie 100 letnią tradycją. Polecamy oliwę Mosto Oro’ Taggiasca – wytwarzaną tylko z jednego rodzaju oliwek, które pochodzą z własnych upraw.
- Mas Portell – produkt włoskiej firmy PONS. W ofercie mamy szeroki asortyment aromatyzowanych oliw.
- Bargallo – najwyższej jakości hiszpańska oliwa z oliwek – już od ponad 125 lat. Wśród polecanych produktów oliwa z oliwek Arbequina oraz Picual.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą oliwy z oliwek extra virgin na stronie naszego sklepu – delprima.pl