Tuńczyk
Pod pojęciem „tuńczyk” kryje się kilkanaście gatunków drapieżnych ryb morskich. Ich waga może dochodzić aż do 700 kg, a rozmiar do 4 metrów. Potrafią się poruszać nawet z prędkością 80 km/h. Choć występują przeważnie w ciepłych obszarach Pacyfiku i Atlantyku, to można je również spotkać w Morzu Śródziemnym, a nawet Północnym i Barentsa (temperatura w tym akwenie często jest bliska 0°C).
Najszlachetniejszą odmianą – i co za tym idzie najdroższą – jest tuńczyk błękitnopłetwy. Cena jednego kilograma tej ryby w Japonii to kilkaset dolarów. Oczywiście ta odmiana raczej nie gości na naszych stołach, a jest przeznaczona do ekskluzywnych restauracji sushi.
Obiegowa opinia jest taka, że nie należy jeść tuńczyka, po może zawierać rtęć. Prawda jest taka, że tuńczyk z jednej strony może gromadzić w sobie więcej tego metalu, bo jest prawie na końcu drabiny pokarmowej, ale z drugiej strony ryba z pewnego źródła jest badana i mięso nie spełniające norm nie trafia na nasze stoły.
W Polsce tuńczyka najłatwiej kupić w następujących postaciach:
-
jako świeża ryba (wtedy cena dochodzi do ok. 100 zł za kilogram),
-
jako mięso o różnym stopniu rozdrobnienia w puszce.
Kupując świeżego tuńczyka należy zwrócić uwagę na jego kolor i zapach. Czasami sprzedawcy informują o miejscu połowów.
Przy kupnie puszki, należy zwrócić uwagę na informacje na opakowaniu – większe rozdrobnienie może wskazywać, że do produkcji użyto gorszej jakości mięsa. Według dietetyków takie mięso jest uboższe w składniki odżywcze, witaminy i kwasy tłuszczowe. Starajmy się wybierać produkty zawierające kawałki ryby. Koniecznie przeczytajmy etykietę, aby dowiedzieć się, ile mięsa zawiera opakowanie – róznice potrafią dochodzić do kilkudziesięciu gramów.
Na stronach delprima.pl w posiadamy szereg produktów zawierających duże kawałki z fileta z tuńczyka. Daje to Państwu gwarancję, że produkty są najwyższej jakości. Można wybrać pomiędzy kawałkami zanurzonymi w wodzie i w oliwie z oliwek.
Kaloryczność 100 g tuńczyka w oliwie z oliwek to ok. 200 kcal, a w wodzie – ok. 110 kcal. Ale jak to w życiu – coś za coś – tuńczyk w oliwie jest smaczniejszy i zawiera więcej cennych składników.
Jakie wartości odżywcze ma mięso tuńczyka?
Zawartość wybranych składników odżywczych w 100 g tuńczyka:
|
Tuńczyk świeży |
Tuńczyk w puszce z wody |
Tuńczyk w puszce z oleju |
Energia [kcal] |
108 |
116 |
198 |
Białko [g] |
23,4 |
25,5 |
29,1 |
Tłuszcz [g] |
0,9 |
0,8 |
8,2 |
Kwasy tłuszczowe omega-3 [mg] |
243 |
281 |
202 |
Witamina D [IU] |
69 |
80 |
236 |
Tiamina [mg] |
0,4 |
0 |
0 |
Niacyna [mg] |
9,8 |
13,3 |
12,4 |
Witamina B6 [ mg] |
0,9 |
0,4 |
0,1 |
Witamina B12 [μg] |
0,5 |
3 |
2,2 |
Cholina [mg] |
65 |
29,3 |
29,3 |
Wapń [mg] |
16 |
11 |
13 |
Żelazo [mg] |
0,7 |
1,5 |
1,4 |
Magnez [mg] |
50 |
27 |
31 |
Fosfor [mg] |
191 |
163 |
311 |
Potas [mg] |
444 |
237 |
207 |
Sód [mg] |
37 |
338 |
354 |
Selen [μg] |
36,5 |
80,4 |
46 |
Żródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/tunczyk-wartosci-odzywcze-zawartosc-rteci-i-histaminy_44355.html
Ostatnio wprowadziliśmy do oferty coś wyjątkowego – pakowany w folię prawie kilogramowy kawałek tuńczyka. Jest to doskonała propozycja dla większych rodzin, lub dla osób organizujących przyjęcia. Mięso jest doskonałej jakości i wyśmienite w smaku, a całości dopełnia cena – 50,49 za całe opakowanie (stan na maj 2017 r.).
Na stronie delprima.pl można znaleźć szeroką gamę produktów firmy Callipo. Jest to wyjątkowy producent. A dlaczego? Ponieważ historia firmy Callipo zaczęła się w Pizzo w Kalabrii w 1913 roku, kiedy jej założyciel Giacinto jako pierwszy w Kalabrii i jednocześnie jeden z pierwszych we Włoszech wyprodukował tuńczyka śródziemnomorskiego w puszkach. Obecnie na jej czele stoi Filippo Callipo, który reprezentuje już czwarte pokolenie rodziny. Grupa notuje ciągły wzrost obrotów i nadal buduje swoją pozycję na rynku krajowym i zagranicznym. Zatrudnia 300 pracowników i składa się z sześciu spółek. Pozostaje jedną z niewielu firm, których wszystkie etapy produkcyjne mają miejsce wyłącznie we Włoszech - w jej przypadku we własnej fabryce w Maierato. Jakość nade wszystko - to misja Callipo realizowana, by zaoferować klientom ekskluzywne, smaczne produkty.