BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

A dziś o tuńczyku!
A dziś o tuńczyku!

Tuńczyk

Pod pojęciem „tuńczyk” kryje się kilkanaście gatunków drapieżnych ryb morskich. Ich waga może dochodzić aż do 700 kg, a rozmiar do 4 metrów. Potrafią się poruszać nawet z prędkością 80 km/h. Choć występują przeważnie w ciepłych obszarach Pacyfiku i Atlantyku, to można je również spotkać w Morzu Śródziemnym, a nawet Północnym i Barentsa (temperatura w tym akwenie często jest bliska 0°C).

Najszlachetniejszą odmianą – i co za tym idzie najdroższą – jest tuńczyk błękitnopłetwy. Cena jednego kilograma tej ryby w Japonii to kilkaset dolarów. Oczywiście ta odmiana raczej nie gości na naszych stołach, a jest przeznaczona do ekskluzywnych restauracji sushi.

Obiegowa opinia jest taka, że nie należy jeść tuńczyka, po może zawierać rtęć. Prawda jest taka, że tuńczyk z jednej strony może gromadzić w sobie więcej tego metalu, bo jest prawie na końcu drabiny pokarmowej, ale z drugiej strony ryba z pewnego źródła jest badana i mięso nie spełniające norm nie trafia na nasze stoły.

W Polsce tuńczyka najłatwiej kupić w następujących postaciach:

  • jako świeża ryba (wtedy cena dochodzi do ok. 100 zł za kilogram),

  • jako mięso o różnym stopniu rozdrobnienia w puszce.

Kupując świeżego tuńczyka należy zwrócić uwagę na jego kolor i zapach. Czasami sprzedawcy informują o miejscu połowów.

Przy kupnie puszki, należy zwrócić uwagę na informacje na opakowaniu – większe rozdrobnienie może wskazywać, że do produkcji użyto gorszej jakości mięsa. Według dietetyków takie mięso jest uboższe w składniki odżywcze, witaminy i kwasy tłuszczowe. Starajmy się wybierać produkty zawierające kawałki ryby. Koniecznie przeczytajmy etykietę, aby dowiedzieć się, ile mięsa zawiera opakowanie – róznice potrafią dochodzić do kilkudziesięciu gramów.

Na stronach delprima.pl w posiadamy szereg produktów zawierających duże kawałki z fileta z tuńczyka. Daje to Państwu gwarancję, że produkty są najwyższej jakości. Można wybrać pomiędzy kawałkami zanurzonymi w wodzie i w oliwie z oliwek.

Kaloryczność 100 g tuńczyka w oliwie z oliwek to ok. 200 kcal, a w wodzie – ok. 110 kcal. Ale jak to w życiu – coś za coś – tuńczyk w oliwie jest smaczniejszy i zawiera więcej cennych składników.

Jakie wartości odżywcze ma mięso tuńczyka?

Zawartość wybranych składników odżywczych w 100 g tuńczyka:

 

Tuńczyk świeży

Tuńczyk w puszce z wody

Tuńczyk w puszce z oleju

Energia [kcal]

108

116

198

Białko [g]

23,4

25,5

29,1

Tłuszcz [g]

0,9

0,8

8,2

Kwasy tłuszczowe omega-3 [mg]

243

281

202

Witamina D [IU]

69

80

236

Tiamina [mg]

0,4

0

0

Niacyna [mg]

9,8

13,3

12,4

Witamina B6 [ mg]

0,9

0,4

0,1

Witamina B12 [μg]

0,5

3

2,2

Cholina [mg]

65

29,3

29,3

Wapń [mg]

16

11

13

Żelazo [mg]

0,7

1,5

1,4

Magnez [mg]

50

27

31

Fosfor [mg]

191

163

311

Potas [mg]

444

237

207

Sód [mg]

37

338

354

Selen [μg]

36,5

80,4

46

Żródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/tunczyk-wartosci-odzywcze-zawartosc-rteci-i-histaminy_44355.html

 

Ostatnio wprowadziliśmy do oferty coś wyjątkowego – pakowany w folię prawie kilogramowy kawałek tuńczyka. Jest to doskonała propozycja dla większych rodzin, lub dla osób organizujących przyjęcia. Mięso jest doskonałej jakości i wyśmienite w smaku, a całości dopełnia cena – 50,49 za całe opakowanie (stan na maj 2017 r.).

Na stronie delprima.pl można znaleźć szeroką gamę produktów firmy Callipo. Jest to wyjątkowy producent. A dlaczego? Ponieważ historia firmy Callipo zaczęła się w Pizzo w Kalabrii w 1913 roku, kiedy jej założyciel Giacinto jako pierwszy w Kalabrii i jednocześnie jeden z pierwszych we Włoszech wyprodukował tuńczyka śródziemnomorskiego w puszkach. Obecnie na jej czele stoi Filippo Callipo, który reprezentuje już czwarte pokolenie rodziny. Grupa notuje ciągły wzrost obrotów i nadal buduje swoją pozycję na rynku krajowym i zagranicznym. Zatrudnia 300 pracowników i składa się z sześciu spółek. Pozostaje jedną z niewielu firm, których wszystkie etapy produkcyjne mają miejsce wyłącznie we Włoszech - w jej przypadku we własnej fabryce w Maierato. Jakość nade wszystko - to misja Callipo realizowana, by zaoferować klientom ekskluzywne, smaczne produkty.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl