BLOG delprima.pl
Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Trufle - o czym trzeba wiedzieć?

Trufle – z czym to się je?

Trufle należą do elitarnej grupy produktów. W hierarchii kulinarnej plasują się obok takich rarytasów jak szafran czy kawior, a ich cena potrafi przekroczyć kilka tysięcy euro za kilogram. Czym te niezwykłe grzyby przyciągają uwagę smakoszy ze wszystkich stron świata?

Bio, eko, organic – o co właściwie chodzi?

Bio, eko, organic – o co właściwie chodzi?

 

Określenia ‘ekologiczny’, ’bio’, ‘organiczny’ lub ‘organic’ co raz częściej widnieją na półkach sklepowych i na etykietach produktów. To dobrze. A dlaczego? I o co w tym wszystkich chodzi?

 

Kiedy producent może stosować te określenia i co my z tego mamy?

 

Wymogi stawiane przed gospodarstwami ekologicznymi są ściśle określone w regulacjach prawnych. 
W skrócie rolnictwo i produkcję ekologiczną zdefiniować można tak:
Rolnictwo ekologiczne to sposób gospodarowania zmniejszający zależność od nakładów zewnętrznych poprzez stymulowanie biologicznych mechanizmów produkcyjnych w obrębie gospodarstwa. Rolnictwo ekologiczne radykalnie ogranicza stosowanie środków wytworzonych lub przetworzonych przemysłowo, nawet jeśli są to analogi substancji występujących w przyrodzie. Założeniem tego systemu jest naśladowanie procesów zachodzących w naturalnych ekosystemach – zarówno jeśli chodzi o aspekt jakościowy (rodzaj wprowadzanych do obiegu substancji), jak i ilościowy (poziom intensywności). Nie ma  powszechnie obowiązującej definicji rolnictwa ekologicznego, system ten od początku (ok.1970) samodefiniuje się poprzez kryteria, czyli dozwolone środki i sposoby produkcji.*

Plony rolnictwa ekologicznego, powstające w samoregulujących się cyklach przyrodniczych charakteryzują się wysoką jakością biologiczną.

 

W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się syntetycznych środków ochrony roślin, tj. pestycydów, herbicydów, uprawy prowadzi się na niewielkich poletkach z zachowaniem płodozmianu (aby nie wyjałowić gleb), stosuje się naturalne nawozy (dlatego też zalecane jest posiadanie zwierząt w gospodarstwie), nawozy zielone. W odżywianiu zwierząt nie stosuje się antybiotyków (poza kilkoma dopuszczonymi wymienionymi w ustawie) i hormonów, a stosowana pasza pochodzić ma z tego samego gospodarstwa (ewentualnie innego certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego).

 

Czemu konsumenci sięgają po żywność ekologiczną? Powodów jest kilka.

-        wyższa zawartość pożądanych składników odżywczych w produktach ekologicznych

-        mniejsza zawartość środków chemicznych (środków ochrony roślin, antybiotyków itp.)

-        lepszy smak

-        większa pewność co do pełnego procesu produkcji żywności, którą spożywamy.

 

Porównanie zawartości składników odżywczych w żywności ekologicznej  i konwencjonalnej wychodzi niestety różnie. Są produkty (np. mleko lub mięso), które dzięki produkcji ekologicznej zawierają ok. 50% więcej dobroczynnych kwasów tłuszczowych. Jednak nie wszystkie badania wychodzą tak dobrze, często wręcz wskazując że znaczących różnic  składników odżywczych w produktach spożywczych nie ma.

Niezaprzeczalnie jednak żywność ekologiczna cechuje się dużo niższą zawartością pozostałości po chemicznych środkach ochrony roślin czy leków lub antybiotyków w przypadku produktów zwierzęcych.

 

Zdecydowanie też w testach lepiej wypada smak żywności ekologicznej. W surowcach konwencjonalnych, na skutek stosowania nawozów syntetycznych, które łatwo rozpuszczają się w wodzie, dochodzi do nadmiernego nagromadzenia się wody w komórkach roślin. W ten sposób płody rosną szybko i dają większy plon, jednak cechują się bardzie „rozwodnionym” smakiem i zapachem.

 

Badania wykazują, że to właśnie pewność co do procesu produkcji żywności stanowi jeden z kluczowych motywów zakupu żywności ekologicznej. Konsumenci mają dość bycia oszukiwanym przez producentów żywności. Chcą wiedzieć co znajduje się w produktach, które spożywają na co dzień, a system certyfikacji i nadzoru nad ekologicznymi producentami im to gwarantuje.

 

 

Delikatesy delprima.pl oferują bogaty wybór produktów ekologicznych.

W ofercie między innymi ekologiczny makaron firmy IRIS, Delverde, ekologiczna czekolada Blanxart, przyprawy jednoskładnikowe i mieszanki firmy Azienda Gangi Dante, musy owocowe Natura Nuova

 

 

*źródło: AgroBioTest

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl