Dziś testujemy dla Was jeden z produktów, który niedawno pojawił się w naszym sklepie - Makaron wstążeczka Tagliolina cytrynowa firmy Tarall’oro. Przy tej okazji mamy propozycję pysznego, efektownego i jednocześnie bardzo łatwego w przygotowaniu dania, w którym cytrynowy makaron komponuje się doskonale!
Składniki na 2 porcje:
- 300g filetu z łososia,
- 2 łyżeczki miodu,
- makaron cytrynowy ok.100-120g ,
- 2-3 ząbki czosnku,
- spora garść pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki masła,
- garść listków bazylii,
- sól, pieprz, oliwa extra virgin.
Z filetu łososia odcinamy skórę, opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowanego łososia grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 260º C przez około 10 minut. Pięć minut przed końcem smarujemy filety miodem, dzięki czemu nabierze ładnego koloru.
Makaron gotujemy al dente. Czosnek kroimy w drobne plasterki, pomidorki kroimy na pół.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy extra virgin z czosnkiem. Podsmażamy czosnek do lekkiego zrumienienia.
Następnie na patelnię dodajemy masło, pomidorki oraz dwie łyżki wody z gotowania makaronu. Wszystko gotujemy 2-3 minuty, aż pomidorki będą miękkie. Wtedy dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy.
Na patelnię z pomidorkami wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany makaron podajemy z łososiem, przybieramy bazylią i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Czyż nie wygląda apetycznie?
Makaron Tarall’oro cytrynowy ma wyraźnie wyczuwalną cytrynową nutę, która doskonale komponuje się z grillowanym łososiem wzbogacając smak całego dania. Sami byliśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni tym smakiem i już planujemy testowanie kolejnych produktów tej firmy :)
Spróbuj koniecznie! Coś pysznego!
Makaron o delikatnym smaku cytryny kupisz tu: KLIK
Polecaną oliwę z oliwek extra virgin kupisz tu: KLIK
Wypróbuj także inne smaki makaronów firmy Tarall'oro.
*przepis pochodzi z bloga kwestiasmaku.com